Izvršni direktor ameriške protidopinške agencije Usade Travis Tygart je imel v sredo v ameriškem kongresu govor, v katerem je podprl zakon, ki bi zveznim organom dovoljeval preganjanje zlorabe prepovedanih sredstev tako doma kot v tujini. »Vsi se lahko strinjamo, da športniki na našem domačem terenu med igrami, ki jih bomo gostili, ne bi smeli biti ogoljufani, prevarani in okradeni,« je Tygart dejal senatnemu odboru.

Rodčenkov akt proti dopingu, oblikovan zaradi direktorja moskovskega laboratorija, ki je podpiral sistematični doping, je spodnji dom kongresa že sprejel in ima obojestransko podporo tudi v zgornjem domu, v senatu. Je pa nekaj skrbi povzročil zunaj meja ZDA. Če bo zakon sprejet, ne bo vplival na posameznike, ampak bi se nanašal na dopinške sheme, ki vplivajo na mednarodna tekmovanja, v katera so vpleteni ameriški športniki, radiotelevizijske postaje in sponzorji.

Širina zakona skrbi Svetovno protidopiško agencijo Wado, ki je zaprosila za številne spremembe predlaganemu zakonu, saj meni, da bi omenjeni zakon lahko škodoval sodelovanju med državami, ki se trenutno s skupnimi močmi borijo proti zlorabi prepovedanih sredstev. Zakon je nastal kot posledica ruskega škandala, ki sega v leto 2014, ko so bile zimske olimpijske igre v Sočiju. Takrat so namreč pristojni razkrinkali državno voden dopinški program.

Wada je nedavno Rusiji kot državi prepovedala udeležbo na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu in na ostalih večjih tekmovanjih v naslednjih štirih letih. Vseeno pa bodo lahko ruski športniki, ki bodo dokazali svojo nedolžnost, nastopali na tekmovanjih, a ne pod rusko zastavo, temveč pod olimpijsko.