Predsednik republike Borut Pahor je za prihodnjega predsednika komisije za preprečevanje korupcije (KPK) izbral Roberta Šumija. Tega je ocenil kot najboljšega izmed štirih kandidatov, ki mu jih je predlagala izbirna komisija. Na seznamu so bili poleg njega še Tina Brecelj, Uroš Novak in Janez Pogorelec. Pahor je prepričan, da Šumi s »svojimi strokovnimi in vodstvenimi izkušnjami, dosedanjim delom in poznavanjem poslanstva KPK izpolnjuje visoke strokovne kriterije za uspešno opravljanje funkcije«.

Prihodnji predsednik KPK je v preteklosti zasnoval sistem preprečevanja korupcije v policiji in je doslej vodil center za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji. Je tudi docent na fakulteti za varnostne vede. Začetki njegovega delovanja na področju boja proti korupciji segajo v leto 2007, ko je na policijski upravi Kranj zasnoval sistem preprečevanja korupcije in neetičnih ravnanj v policiji. Ta, kot je nedavno pojasnil Šumi, temelji na preventivi, ozaveščanju in delu tako s policisti kot njihovimi vodji. Odzivi v policijskih enotah so bili po njegovih besedah zelo dobri, zato so metodo prenesli najprej po policijskih postajah, zatem na policijsko upravo in generalno policijsko upravo. Leta 2008 je Šumi presedlal na generalno policijsko upravo, kjer je pripravil novi kodeks policijske etike in (so)ustanovil delovno skupino za krepitev integritete policistov. Ta se je leta 2011 preoblikovala v odbor za integriteto in etiko, ki je posvetovalno telo generalnega direktorja policije, vodil ga je Šumi. Leta 2014 je prevzel še vodenje centra za raziskovanje in socialne veščine pod okriljem policijske akademije. Šumi je dejal, da želi s svojim znanjem in izkušnjami izboljšati ugled KPK v javnosti. Stavi na preventivo, ozaveščanje ljudi in njihovo integriteto.

Zdajšnjemu predsedniku KPK Borisu Štefanecu mandat poteče marca. Štefanec je sicer znova kandidiral za predsednika KPK, a ga izbirna komisija ni uvrstila na seznam primernih kandidatov. Je pa v ožji izbor umestila Uroša Novaka, sedanjega namestnika predsednika KPK. Temu mandat poteče leta 2023, drugi namestnik Simon Savski je bil imenovan avgusta lani in mu mandat poteče leto kasneje kot Novaku. Namestniki namreč imajo petletni mandat, za razliko od predsednika, katerega mandat traja leto dlje.