Carine, ki bodo v prihodnji teden nižje, se nanašajo na več kot 1700 različnih izdelkov iz ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije. Poleg nekaterih živil so med temi tudi proizvodi za znanstveno in medicinsko uporabo, pa tudi nekatera letala.

Kitajska želi s to potezo pokazati na dobre in stabilne trgovinske odnose z ZDA. Nov ukrep bo v veljavo stopil na dan, ko naj bi tudi ZDA prepolovile carine za 120 milijard dolarjev kitajskega uvoza.

Največji svetovni gospodarstvi sta prekinili dveletno trgovinsko vojno s podpisom delnega trgovinskega dogovora 15. januarja. Ameriški predsednik Donald Trump je ob podpisu dogovor označil za zgodovinskega. »S podpisom prve faze zgodovinskega trgovinskega dogovora bomo naredili pomemben prvi korak k prihodnosti s pošteno in recipročno trgovino,« je dejal in dodal, da s sporazumom popravljajo napake iz preteklosti.

ZDA so trgovinsko vojno proti Kitajski začele zaradi po njihovem mnenju nepoštenih trgovinskih praks Kitajske, kot so kraja intelektualne lastnine in državne subvencije kitajskim podjetjem. Obe strani sta od takrat medsebojno menjavo v vrednosti več sto milijard dolarjev letno v več fazah obremenili z visokimi carinami.