Vzdušje v zgornjem domu kongresa je bilo pred glasovanjem o dveh točkah ustavne obtožbe zoper ameriškega predsednika Donalda Trumpa v popolnem nasprotju z dogajanjem v preteklih dneh. Po razgretih razpravah se je senat ovil v tišino, a ne zaradi negotovosti, saj je bilo vnaprej jasno, da je demokratski poskus odstavitve kontroverznega stanovalca Bele hiše obsojen na neuspeh. Zanjo namreč ni bilo niti večinske, kaj šele potrebne dvotretjinske podpore med stotimi senatorji.

Glasovanje se je končalo skoraj po napovedih. Senatorji so po strogi strankarski liniji s 53 republikanskimi glasovi proti 47 demokratskim Trumpa oprostili obtožbe oviranja kongresne preiskave. Podobno je bilo pri drugi točki obtožnice, kjer pa se je demokratom pridružil en republikanec, neuspešni republikanski predsedniški kandidat leta 2012 in odkriti kritik sedanjega predsednika Mitt Romney iz Utaha. Vseeno demokratom skupaj z Romneyjem in 48 glasovi proti 52 ni uspelo resneje postaviti pod vprašaj zavrnitve mnogo bolj razvpite obtožbe o zlorabi položaja z izsiljevanjem ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, naj sproži preiskave, ki bi Trumpu koristile na domačem političnem parketu. Ta afera je konec lanskega leta dokončno strnila vrste demokratov v spodnjem domu kongresa, da so družno potrdili ustavno obtožbo, ki je sicer visela v zraku tako rekoč vse od Trumpove vselitve v Belo hišo.

Romneyjev glas za odpoklic Trumpa zaradi poskusa, da z zadrževanjem v kongresu odobrenih sredstev za ukrajinsko vojsko izsili preiskavo Joeja Bidna, so demokrati sprejeli kot dokaz utemeljenosti ustavne obtožbe, ki da je razvodenela zgolj zaradi siceršnje popolne strankarske delitve ZDA. Sam Romney pa je pred tem Trumpovo ravnanje označil za »brezobziren napad na naše volitve, nacionalno varnost in temeljne vrednote« ter dodal, da je »pokvariti volitve, zato da se ohraniš na oblasti, verjetno največja zloraba prisege na položaj, kar si jo lahko predstavljam«.

Nepremostljiva razdeljenost

Očitno nepremostljiva strankarska razdeljenost je bila za hip prekinjena s skupnim aplavzom senatorjev predsedniku vrhovnega sodišča Johnu Robertsu, ki je vodil postopek in po javnem glasovanju razglasil oprostitev Trumpa. Sicer pa je iz predsednikovega tabora prišla takojšnja obsodba Romneyja z zahtevami, da se ga izključi iz stranke, kar pa je vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell navkljub »presenečenju in razočaranju« nad njegovim ravnanjem zavrnil. Vodja manjšinskih demokratov Chuck Schumer pa je po glasovanju dejal, da oprostitev ne pomeni nič, ker dogajanje v senatu ni bilo nobeno pravo sojenje, saj so republikanci med drugim preprečili nastope prič. »Brez dvoma se bo (Trump) hvalil, da je povsem opran krivde. A vemo, da to ni res,« je sklenil Shumer.

Trump je dejal, da je bila ustavna obtožba zanj »strašen preizkus«, pred katerega so ga postavili »nepošteni in skorumpirani ljudje«. V opoldanski obširni več kot enourni izjavi pa je uvodoma dejal, da se kaj takega ne bi smelo zgoditi nobenemu predsedniku, nadaljeval pa že s predvolilno samohvalo iz govora o stanju v državi ter pomahal z Washington Postom in naslovom »Trump oproščen« s pripombo, da od tega časnika česa takšnega še ni bil deležen.