Ko je ameriški republikanski predsednik Donald Trump v torek v kongresu sklenil svoj govor o stanju v državi, demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi pa je svoj izvod vsem pred očmi demonstrativno raztrgala, je tudi ta tradicionalno svečani dogodek postal ujetnik aktualnega strupenega političnega spopada v Washingtonu. In ta se bo v volilnem letu samo še stopnjeval, četudi je bil sinoči v senatu predviden zaključek njegove najbolj odmevne bitke z glasovanjem o ustavni obtožbi predsednika in njegovo oprostitvijo. Demokrati v predstavniškem domu že namigujejo na nove korake v preiskovanju ukrajinske afere in morebitno zaslišanje prič, tudi bivšega predsednikovega svetovalca za državno varnost Johna Boltona.

Zaman ponujena roka Pelosijeve

Razgretost političnih glav je bilo zaznati na obeh straneh. Predsedniku so očitali, da se pred govorom ni hotel rokovati s Pelosijevo, pri čemer ni jasno, ali je njeno ponujeno roko videl. Res se je lani z njo ob istem dogodku nasmejano rokoval. Res pa je tudi, da se drugače kot lani letos ni rokoval niti z zraven sedečim podpredsednikom Mikom Penceom. Za neprimerno predvolilno vzdušje so takoj zatem poskrbeli republikanski kongresniki in senatorji, ki so že ob prvih pozdravnih besedah Trumpa začeli vzklikati: »Še štiri leta!«

Potem je predsednik naslednjih 24 minut porabil za naštevanje gospodarskih dosežkov, resničnih in manj resničnih, kar so demokrati ocenili kot zlorabo govora v predvolilne namene, čeprav tudi prejšnji predsedniki ob tej priložnosti niso varčevali s samohvalo. Je pa Trump v govor vnesel nekaj očitnih predvolilnih vložkov, denimo z zagotavljanjem, da »nikoli ne bomo dovolili, da socializem uniči naše zdravstveno varstvo«. To je letelo zlasti na demokratskega predsedniškega kandidata Bernieja Sandersa, ki predlaga zdravstveno zavarovanje pod okriljem države za vse. (Grožnjo socializma je Trump sicer omenjal tudi v lanskem govoru). Neobičajen je bil tudi Trumpov neposredni napad na 132 prisotnih kongresnikov, ker so podprli takšne zamisli. Kritiziral je »radikalno levico« zaradi zagotavljanja zdravstvene oskrbe nezakonitim priseljencem ter strašil starejše Američane, da to ogroža njihove pravice. Demokrate pa je pošteno zbodel še s tem, da je prva dama Melania Trump kar v kongresni dvorani podelila najvišje predsedniško odlikovanje za civiliste vplivnemu konservativnemu radijskemu voditelju Rushu Limbaughu, ki vsakodnevno udriha po demokratih. Limbaugh je Trumpov prijatelj, nedavno je sporočil, da ima pljučnega raka.

Stranski tir za zunanjo politiko

Govori o stanju v državi so sicer namenjeni tudi predstavitvi načrtov v prihajajočem letu, a tega je bilo malo. Trump je pozval k sprejetju zakona, ki bi znižal cene zdravil na recept, in vlaganjem v infrastrukturo, kjer bi z demokrati sicer lahko našel skupni jezik, a letos najbrž ne. Skoraj povsem je izostala zunanja politika. V občinstvu je bil Juan Guaido, ki ga je več deset držav priznalo za začasnega predsednika Venezuele in je dobil aplavz obeh strani.

Ko je Trump končal z običajnimi besedami, naj Bog blagoslovi Ameriko, in so mu navzoči namenili še zadnjega od 122 aplavzov (večinoma le republikanskih), pa med ploskajočimi ni bilo Pelosijeve. Namesto tega je z najbolj nenavadno potezo večera ukradla šov Trumpu. »Raztrgal je resnico, zato sem raztrgala njegov govor,« je rekla kasneje in bila deležna kritik republikancev, da je malenkostna in nespoštljiva do tradicije predsednikovega govora.