Margaret Court je 77-letna avstralska tenisačica, ki je še vedno rekorderka v številu zmag na velikih turnirjih, teh je bilo kar 24, pred 50 leti pa je zmagala na vseh štirih velikih turnirjih tistega leta. A ker je pred tremi leti izjavila, da je tenis poln lezbijk in da so transspolni otroci hudičevo delo, marsikdo meni, da njenih uspehov ne bi smeli praznovati. Mimogrede, Margaret Court je bila ena glavnih zvezdnic v hollywoodskem filmu Bitka med spoloma. Igrala jo je Jessica McNamee.

Obletnico njenih uspehov so na odprtem prvenstvu Avstralije zato praznovali v okrnjeni obliki, saj Margaret Court ob prejemu spominske nagrade ni imela možnosti zahvalnega govora, so pa organizatorji poudarili, da so igralki in 16 članom njene družine plačali stroške poti in nastanitve, da so se lahko udeležili prireditve. Prav tako naj bi se tenisačica pred prireditvijo strinjala z vsemi pogoji, tudi odpovedjo govora. Številni v občinstvu so kljub njeni tišini na podelitvi razgrnili mavričaste zastave, dan po podelitvi pa sta legendarna Martina Navratilova in John McEnroe s transparentom pozivala, naj se arena, ki je poimenovana po Margaret Court, raje poimenuje po aboriginki Evonne Goolagong.

Margaret Court je po podelitvi za avstralske medije dejala, da je razžaloščena nad načinom, na katerega so z njo ravnali na turnirju, ter da gre v tem primeru za diskriminacijo na podlagi njenih prepričanj, predvsem glede istospolnih porok. Tudi nad potezo Navratilove in McEnroeja je bila ogorčena. »Nikoli ne bi šla v drugo državo, ne glede na to, kaj si mislim o neki osebi, in zahtevala, da umaknejo njeno ime s stavbe ali teniškega centra,« je dejala Margaret Court.

Kontroverzna legenda

Margaret Court je med letoma 1960 in 1977 zmagala na 192 teniških dvobojih, kar je ženski rekord. Njenih 24 zmag na velikih turnirjih je rekord, ki ga lahko izenači kvečjemu Serena Williams, ki za zdaj zaostaja za eno zmago. S Kim Clijsters si deli še en rekord, in sicer število zmag na velikih turnirjih kot mama, obe sta zbrali po tri. Leto 1970 je bilo njeno leto, saj je zmagala na 21 od 27 turnirjev ter dobila 104 od 110 teniških dvobojev.

Bila je neznačilno visoka za tenisačico, pa tudi ena prvih, ki je za dvoboje trenirala tako, da je dvigovala uteži. Njen način treninga so do danes prevzeli že skoraj vsi igralci, takrat pa se je je zaradi dolgih in mišičastih rok prijel nadimek Roke (Arms).

Zaradi svojih uspehov, ki jih je resda dosegla v časih, ko je bil ženski tenis še nekoliko drugačen, si je že prislužila svoje mesto v mednarodni teniški dvorani slavnih, njen obraz je bil na avstralskih znamkah, leta 2003 pa so po njej poimenovali teniško areno, za katero pa so manj kot desetletje pozneje številni zahtevali, da se preimenuje.

Ustanovila svojo cerkev in užalila homoseksualce

Margaret Court je bila vzgojena v katoliški veri, leta 1991 pa je postala duhovnica v binkoštni cerkvi in pozneje ustanovila svojo lastno cerkev v Perthu. Homoseksualnosti, še posebej pa istospolnim porokam nasprotuje, ker te niso v skladu s svetim pismom. Leta 2017 je v odprtem pismu celo obsodila in napovedala bojkot letalske družbe Quantas, ker je aktivno promovirala istospolne poroke. Istega leta je dodala, da je tenis poln lezbijk, nasprotovala je transspolnim športnikom oziroma športnicam, pravice LGBT-skupnosti pa označila za hudičeve.

V času svoje teniške kariere je veljala za tiho in zadržano igralko, ki ni nikoli metala loparja v zrak, javnih nastopov pa se je izogibala. Kot duhovnica je seveda precej bolj zgovorna, njene pridige prenašajo v živo na spletu, o sramežljivi tenisačici pa ni več ne duha ne sluha. Martina Navratilova, ki je njena glasna nasprotnica, je pred kratkim dejala, da je pravzaprav neverjetno, kako močna je njena homofobija. Navratilova meni, da zgodovine, kar zadeva dosežke, sicer ni treba spreminjati, da pa teh dosežkov ni treba praznovati, ko gre za ljudi, kot je Margaret Court.

Številni ji zamerijo, da svoja nestrpna prepričanja skriva za svetim pismom ter s tem vzdržuje mit, da homoseksualnost in vera nista kompatibilni, ima pa seveda tudi svoje podpornike. Avstralski krščanski lobi je na primer nedavno zbral 22.000 podpisov podpore, ob katerih so zapisali, da podpirajo Courtovo v njenem pogumu, da govori božjo besedo in da se ne ukloni kljub pritiskom. Podprli so jo tudi njeni otroci, ki so v odprtem pismu dejali, da ne razumejo, kako lahko njen življenjski slog vpliva na njene pretekle dosežke.