Zapadlost podrejenih obveznic bo 5. februarja 2030, z možnostjo odpoklica pet let pred tem datumom.

Povpraševanje vlagateljev je bilo po pojasnilih NLB za 2,5-krat večje od ponudbe, saj je knjiga naročil presegla znesek 300 milijonov evrov. Baza vlagateljev je razpršena in vključuje tako mednarodne kot tudi regionalne vlagatelje, večinoma iz Združenega kraljestva, Češke, Slovenije, Francije, preostale Evrope in Azije.

Največ zanimanja za podrejene obveznice največje slovenske banke so pokazali upravljavci mednarodnih skladov, mednarodne finančne ustanove, pokojninski skladi, zavarovalnice in banke, so še navedli v NLB.

»Uspešnost izdaje potrjujeta tako veliko povpraševanje vlagateljev kot tudi občutno znižanje pribitka v primerjavi s predhodno izdajo, kar nedvomno odraža veliko zaupanje v prihodnji poslovni potencial NLB,« je ocenil član uprave bank Archibald Kremser.

Obveznice imajo tako 3,40-odstotni letni donos, bonitetna hiša S&P pa jim je podelila oceno BB.

NLB je sicer prvo mednarodno kapitalsko transakcijo po dokončani privatizaciji banke izvedla novembra lani, ko je prav tako izdala za 120 milijonov evrov podrejenih obveznic z desetletno dospelostjo. Takrat je letni donos dosegel 3,65 odstotka. Tudi takrat je banka zbrana sredstva uporabila za povečanje dodatnega kapitala.