Strokovni pregled dela okrožne državne tožilke Ane Radovanović Širok je pokazal, da tožilka v primeru Iračana ni naredila strokovne napake, so pojasnili na vrhovnem državnem tožilstvu. Tožilka je sicer v postopku proti Iračanu predlagala kazni »na spodnji meji predpisanih«, a je pri tem upoštevala sodno prakso, so navedli.

Do spora med voznikom taksija in migrantom na poti iz Vrtojbe proti Ljubljani naj bi prišlo, ker Iračan s seboj ni imel denarja za plačilo vožnje. Taksist je zato ustavil, Iračan pa ga je napadel z olfa nožem. Taksist se je rešil tako, da je pobegnil iz avtomobila. Iračan je hotel sam nadaljevati pot s taksistovim avtom, pri tem pa so ga zalotili policisti. Poškodovani taksist je policistoma nakazal, da je osumljenec v avtu. Iračan je enega od policistov napadel. Ta je s pištolo zato najprej ustrelil v zrak, nato pa še napadalca v nogo pod kolenom. Zatem sta policista Iračana vklenila.

Jezni policisti

Okrožno sodišče v Novi Gorici je decembra Iračanu izreklo šest let zaporne kazni, po prestani zaporni kazni pa bo za pet let izgnan iz Slovenije. Nizka kazen je sprožila negodovanje javnosti, v Sindikatu policistov Slovenije pa so bili ogorčeni. Zapisali so, da potezo razumejo kot »popolno razvrednotenje življenja, varnosti in osebne integritete vseh policistk in policistov ter vseh državljanov, ki bi se v dani situaciji lahko znašli v vlogi oškodovanca«. Zato je generalni državni tožilec Drago Šketa odredil strokovni pregled dela tožilke. »Pregledovalci so ocenili, da je državna tožilka sicer predlagala zaporne kazni na spodnji meji predpisanih, vendar so te primerne glede na izpostavljene obteževalne in olajševalne okoliščine, pri čemer je tožilka upoštevala tudi sodno prakso,« so pojasnili na vrhovnem državnem tožilstvu.

O ravnanju tožilke pa je odločala tudi komisija za etiko in integriteto. Tožilka se je namreč leta 2017 podpisala pod peticijo proti deportaciji sirskega begunca Ahmada Šamija. Komisija je ugotovila, da tožilkin podpis ni v nasprotju s kodeksom državnotožilske etike. Pravica do peticije je ustavno zagotovljena pravica, katere nosilci so tudi državni tožilci, izhaja iz načelnega mnenja komisije. sta