Qatari TV in njena hčerinska televizijska postaja podružnica beIN Sports sta v Rusiji zagnali paniko, ko sta objavila informacijo, da je ruska nogometna reprezentanca zaradi sistemskega dopinga ter prikrivanja informacij o njem v državi ostala brez nastopa na svetovnem prvenstvu v nogometu, ki bo novembra in decembra leta 2022 potekalo v Katarju. Katarci trdijo, da je Wada ruski zvezi že sporočila svojo odločitev, tam pa o tem ne vedo nič, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

O domnevni odločitvi so pri Tassu že seznanili krovno nogometno institucijo, ki pa ni ne potrdila ne ovrgla domnev. »O tej situaciji od decembra nimamo novih informacij. Takrat smo sporočili, da je Fifa v stiku z Wado glede prihodnjih odločitev izvršnega odbora protidopinške zveze v nogometu,« so zapisali pri Fifi.

Tudi pri Ruski protidopinški agenciji (Rusada) in Ruski nogometni zvezi so potrdili, da niso prejeli novih dokumentov s strani Wade glede morebitne prepovedi nastopa nogometne reprezentance na SP v Katarju, še poroča Tass.

Wada je sicer 9. decembra prepovedala udeležbo Rusije na velikih športnih tekmovanjih za naslednja štiri leta, kazen pa je izrekla zaradi ponarejenih in drugače prikrojenih podatkov v protidopinškem laboratoriju v Moskvi.

Prav tako decembra je predsednik komisije za skladnost Wade (CRC) Jonathan Taylor dejal, da bodo morali nogometaši ruske reprezentance na velikih tekmovanjih igrati v nevtralnih barvah, o prepovedi pa takrat ni bilo govora.