Sodišče poskuša ugotoviti, na kakšen način je nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik prišel do 3,1 milijona evrov gotovine, saj tožilstvo sumi, da gre za provizijo na račun gradnje bloka šest v Termoelektrarni Šoštanj. A soobtoženi Rotnikov prijatelj, hrvaški poslovnež Alexander Hrkač, je danes na sodišče prišel z excelovimi tabelami, za katere je trdil, da so nastale že leta 1996, in iz katerih so razvidni dobički od trgovanja z vrednostnimi papirji in certifikati na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini, ki sta si jih Rotnik in Hrkač delila na pol.

Čeprav je sodnica Mojca Turinek ocenila, da simulacija ne more biti predmet dokazovanja, je obtoženi Hrkač uro in pol porabil za pojasnjevanje, zakaj so v tablicah zapisani visoki donosi, kljub temu da naj bi v sklade vlagal v letih, ko teh sploh še ni bilo. Glede različnih zneskov dobičkov pa je Rotnik dejal, da mu je Hrkač izplačeval različne vmesne vsote, poračunala sta se vedno na koncu.

Donosi v vprašljivem obdobju

Spomnimo, da je tožilec Ivan Pridigar ob branju obtožnice izpostavil, da je Hrkač leta 2003 Rotniku predal 3,1 milijona evrov, ki naj bi jih pridobil z nakupom lastniških certifikatov na Hrvaškem in v BiH. A po mnenju tožilstva tega denarja ni mogel zaslužiti na tak način, saj v omenjenih državah od leta 1996 do leta 1998 sploh ni bilo mogoče uradno trgovati s certifikati. Rotnik pa je že v preiskavi dejal, da je leta 1996 s Hrkačem sklenil dogovor o sodelovanju, pozneje pa sta podpisala še nekaj aneksov.

Izkušena finančnika sta veliko tvegala

Sodni izvedenec dr. Drago Dubrovski, ki ga je angažiralo sodišče, je v svojem mnenju navedel, da izvor dobička ni pojasnjen, sploh pa je poslovanje v gotovini in skoraj brez dokumentacije v finančno tveganih državah predstavljalo veliko tveganje, ki si ga tako izkušena finančnika verjetno ne bi privoščila.

Še več, Rotnik s certifikati na Hrvaškem in v Bosni ni mogel veliko zaslužiti tudi zato, ker so bili ti zelo poceni, vredni steklenico piva. »Bi pa to sicer bilo možno, a tudi tablice v excelovi tabeli tega ne izkazujejo,« je dejal Dubrovski. Povsem nasprotno, pričakovano, meni izvedenec Branko Mayr, ki ga je angažirala obramba. Ta je z izračunavanjem prišel do skoraj enakih številk, kot jih je sodišču v obliki tabel predstavil Hrkač. Sojenje se bo 13. februarja nadaljevalo z branjem listin, čez mesec dni je pričakovati zaključne besede.