»Trenutno sta dve od naših 12 opazovalnih točk za režimsko linijo. Upamo, da se bo režim umaknil z naših opazovalnih točk pred koncem februarja,« je dejal Erdogan na srečanju svoje vladajoče stranke v Ankari. »Če se režim ne bo umaknil, bo Turčija obvezana, da vzame stvari v svoje roke,« je dodal.

V napadu režimskim sil v ponedeljek v Idlibu, zadnji utrdbi sirskih upornikov, je bilo ubitih osem turških vojakov in civilistov. V odgovor je Turčija ubila najmanj 13 sirskih vojakov. To je bil eden najbolj nasilnih spopadov med obema vojskama, odkar je Ankara v leta 2016 v Sirijo poslala svojo vojsko.

Erdogan je danes tudi kritiziral Rusijo, ki podpira sirski režim, ker ni uspešna pri uveljavljanju dogovorov o prekinitvi ognja v regiji. »Od sedaj naprej ne bomo več gledali stran pri korakih, ki se jih razume kot kršitev dogovorov,« je dodal. Zagotovil je še, da se bodo turški vojaki prosto gibali po Idlibu in po potrebi zagnali tudi operacijo.

V skladu z dogovorom z Rusijo iz leta 2018 je Turčija vzpostavila 12 vojaških opazovalnih točk v Idlibu s ciljem preprečitve obsežnega napada sirskih sil na provinco, ki je sicer od lanskega decembra v celoti obkoljena s sirskimi silami.

Ankara nasprotuje obsežni ofenzivi sirskih sil na Idlib, saj se boji novega begunskega vala, potem ko že več let gosti okoli 3,6 milijona sirskih beguncev.