Veliko različnih napovedi o zmagovalcu je bilo slišati pred torkovimi prvimi volitvami predsedniškega kandidata demokratske stranke v Iowi, nihče pa ni mogel predvideti, da bo slavil Donald Trump. A prav republikanski predsednik je odnesel največ od povolilnega kaosa v zvezni državi, ki tradicionalno prva izbira med strankarskimi kandidati za Belo hišo in ima tako posebej velik vpliv na izbor, saj zmagovalec tam dobi pomemben zalet za naprej. Prav zato so bili kandidati, volilci in javnost danes tako jezni in razočarani, ko so zaman čakali na izide, teh pa zaradi številnih zapletov ni bilo vsaj do pozno sinoči po našem času. Demokratski kandidati so brez takšne ali drugačne popotnice že odšli v New Hampshire, kjer kot naslednji volijo v torek. Trump pa si je dal duška in kritiziral demokrate, da ne znajo izpeljati niti volitev v eni zvezni državi, ter se spraševal, kako naj jim potem Američanom zaupajo vodenje države. Medtem ko se je pripravljal na sinočnji vsakoletni govor o stanju v državi, je demokrate še zbodel, da je samo vprašanje časa, kdaj bodo za težave v Iowi začeli obtoževati Rusijo.

Prosimo, počakajte

Težav z rezultati sicer ni povzročal noben računalniški vdor. Tako so vsaj zatrjevali v stranki, na ministrstvu za domovinsko varnost in pri podjetju Shadow Inc. Slednje je razvilo novo mobilno aplikacijo, s katero naj bi predsedniki volilnih komisij v vsakem od 1678 okrožij sporočili rezultate na sedež demokratske stranke Iowe (za izvedbo volitev ni odgovoren nacionalni odbor stranke). Z aplikacijo je bilo veliko težav že zato, ker sodeč po poročanju ameriških medijev predsedniki komisij niso imeli ustreznega tečaja uporabe, nekateri so imeli težave s prenosom aplikacije, ponekod je zajela le del rezultatov ali pa narobe izračunala število delegatov, ki jih prejme vsak kandidat. Zaradi vsega tega so v mnogih okrožjih posegli po metodi iz prejšnjih let in poskušali rezultate v centralo sporočiti po telefonu. A so naleteli na zasedene linije ali pa na odgovor, kakršen je običajen na klicnih centrih za reklamacije.

Bolje pozno kot narobe

Demokratski veljaki v Iowi so danes nato sporočili, da bodo vsaj del rezultatov objavili pozno zvečer po našem času. Vztrajali so, da je boljša velika zamuda kot napačen rezultat, čemur je težko oporekati. Bo pa Iowa zdaj gotovo na udaru še bolj kot doslej. Že tako in tako so marsikje nezadovoljni, da ima ruralna, pretežno belska zvezna država z manj kot odstotkom ameriškega prebivalstva tako veliko težo pri izbiri predsedniških kandidatov samo zato, ker je vedno prva. Na udaru bo tudi njen sistem volilnih zborovanj, ki jih prakticira le še peščica zveznih držav. Demokratskih predsedniških kandidatov namreč ne izbirajo s preprosto oddajo glasovnic, ampak se na volišču po skupinah razporedijo volilci, ki podpirajo istega kandidata, nato kandidat z manj kot 15 odstotki volilcev odpade, ti volilci gredo lahko podpret drugega kandidata, ki je zbral vsaj 15 odstotkov. Potem se preštejejo še enkrat, delež glasov pa pove, kolikšen delež delegatov okrožja je dobil kateri kandidat (tu je veliko zaokroževanja). V centrali potem na podlagi podatkov o okrožnih delegatih z vseh volišč izračunajo delež glasov vsakega predsedniškega kandidata. V resnici je nekoliko manj zapleteno, kot se zdi, a v torek že ni bilo videti tako.

Hkrati je imela v Iowi prve strankarske volitve predsedniškega kandidata tudi republikanska stranka. Te so bolj formalnost, ker se Trump poteguje za drugi mandat, pa tudi sicer so volitve republikancev v Iowi bolj preproste od demokratskih. Trump je imel dva malo znana tekmeca, potem pa se je pohvalil, da je zmagal s 97,1 odstotka glasov, kar da je največ v Iowi od vseh predsednikov, ki so se potegovali za drugi mandat. Ni mogel, da ne bi omenil, da je prekosil tudi Obamo.