Čeprav se je slovenska reprezentanca v smučarskih skokih iz Sapora na Japonskem vrnila z 246 točkami, kar je najboljši letošnji izkupiček na dveh tekmah svetovnega pokala na istem prizorišču, je v ekipi veliko slabe volje. Na poti v domovino so jim letalski prevozniki izgubili smuči – vsak skakalec ima po dva para –, zato je veliko negotovosti, ali bodo lahko izvedli današnji trening v Planici (včeraj popoldne še niso vedeli, kje sploh so smuči) pred jutrišnjim odhodom na naslednjo postajo svetovnega pokala v Willingen v Nemčiji. Za nameček se je Petru Prevcu odlomil še zob, ki ga je imel že prej poškodovanega, zato je nekaj ur na stolu pri zobozdravniku preživel dan prej, kot je bilo načrtovano.

Bertoncelj: Za stopničke se bomo morali bolj potruditi

Slovenci so v Saporu s četrtima mestoma Domna Prevca (sobota) in Petra Prevca (nedelja) za nekaj desetink točke obstali tik pod odrom za zmagovalce. »Z dosežki v Saporu smo zelo zadovoljni, niso pa seveda vrhunski. Morali se bomo bolj potruditi, da bi si zaslužili stopničke, zgolj as z vetrom v rokavu ne bo dovolj. Na odru za zmagovalce nismo, ker so še vedno rezerve, zlasti v prvih skokih, v katerih zmanjkata meter ali dva. Ko bodo fantje naredili resnično dva dobra skoka, se bomo veselili tudi stopničk,« je realen selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj. V četveroboju za veliki kristalni globus stavi na trenutno vodilnega Avstrijca Stefana Krafta, ker je v slabilni formi in je pred tekmeci v prednosti tudi na letalnicah.

Domen Prevc ni žaloval, ker je zgrešil stopničke, ampak športno priznal, da skoka nista bila popolna, izkoristil pa je ugodne vetrovne razmere v zraku. »Za nazaj ne morem spreminjati ničesar. Se pa že veselim večje skakalnice v Willingenu, letalnice na Kulmu… Glede na to, kar sem dosegel letos, grem na naslednje tekme samozavesten. Vse deluje, kot mora, zato sem lahko osredotočen le na skoke,« je pripovedoval Domen Prevc, ki je tokrat na Japonskem užival, le glede hrane je zelo vesel, ko se vrne v Evropo. Skozi vso sezono je zelo konstanten in nima velikih nihanj. »V preteklosti sem kondicijski trening v ponedeljek in torek naredil le zato, ker sem ga moral. Letos sem povsem zbran, iščem možnosti, kaj bi lahko naredil še isti dan. Teden začnem z mislijo, da bom že v petek v prvem skoku na uradnem treningu tako dober, kot si želim. Nasploh si za vsako stvar vzamem več časa za premislek in sem precej manj zaletav,« je skrivnost preobrazbe iz vihravega najstnika v zrelega tekmovalca pojasnil najmlajši iz skakalne dinastije Prevc.

Timi Zajc se je na Japonskem zelo razveselil sedmega mesta. Končno je našel opremo, ki ji popolnoma zaupa, a obenem še vedno išče malenkosti za izboljšave. »Vsaka uvrstitev med deset je vrhunski dosežek. Skakalnica v Willingenu je tehnično zahtevna, a je mogoče skočiti zelo daleč. Zelo je dobrodošlo, da bomo pred prvimi poleti tekmovali na malo večji skakalnici. Komaj že čakam polete na Kulmu, kjer bom spoznal še eno letalnico, saj sem jo doslej gledal le po televiziji,« je dejal Timi Zajc.

Cene Prevc v celinski pokal

V slovenski reprezentanci bo prišlo do velikih sprememb za tekmi v Willingenu, ki je s 145 metri že prava mala letalnica, in tudi polete na Kulmu. V ekipi ostajajo Peter in Domen Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek, novi obrazi pa so Žiga Jelar (v celinskem pokalu si je priskakal sedmo kvoto), Anže Semenič in Jurij Tepeš.

»Do sprememb je prišlo, ker prihajajo tekme na večjih napravah, skozi katere iščemo močno ekipo petih tekmovalcev za svetovno prvenstvo v Planici od 20. do 22. marca. Potrebujemo izkušeno ekipo, saj je na prvenstvu doma cilj kolajna. Rok Justin in Cene Prevc se selita v celinski pokal in se bosta v svetovni pokal vrnila v Rasnovu, kjer bosta tekmi na srednji skakalnici. Cene Prevc, ki je težko sprejel odločitev, da gre v celinski pokal, ima za seboj dobro sezono. Enkrat na konec tedna je osvajal točke, a v preteklosti na letalnicah ni imel odličnih rezultatov,« je odločitev pojasnil selektor Bertoncelj.