»Ne da se opisati, kako grozen je občutek, ko pred seboj naenkrat zagledaš človeka s črno kapo na glavi, z izrezom za oči, ki za nameček v rokah drži pištolo in meri naravnost vate. To sem doživela, ko sem še bila v službi na pošti. A četudi mi je kri v žilah zaledenela, sem ostala mirna. Odnesel je denar, toliko, kot sem ga tisti trenutek imela v blagajni in jo jadrno ucvrl. Po mojem je bilo strah tudi njega. Šele pozneje je vse prišlo za menoj in potrebovala sem kakšen mesec, da sem lahko spet odšla na delovno mesto,« nam je pripovedovala danes že upokojena uslužbenka ene od pošt, ki jo je ropar presenetil v večernih urah, le nekaj minut pred zaprtjem poslovalnice, v kateri je bila takrat sama, saj je sodelavka ravno tisti dan odšla iz službe uro prej.

To je za vse, ki postanejo žrtve oziroma tarča roparjev, zelo travmatična situacija, piše Mojca Marot v novi številki Nedeljskega dnevnika. Običajno je tudi preiskava dolgotrajna, je nedavno, ko so v Celju predstavili štiri uspešno preiskane rope, ki so se zvrstili od marca lani do januarja letos, izpostavil tudi vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi (PU) Celje Damijan Turk. Celjski kriminalisti so bili namreč po seriji ropov, ki so se zgodili na podoben način in skoraj vedno tik pred zaprtjem poslovalnic pošt in bencinskih servisov, že dalj časa na preži. Še več. Do zadnjega ropa, ki se je zgodil 14. januarja v večernih urah, so že prišli do dveh osumljencev, ki so ju spremljali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Kar pomeni, da je šlo le za vprašanje časa, kdaj bosta nepridiprava spet udarila in padla v roke policistom in kriminalistom. To se je tudi zgodilo.

A povsem zlahka ni šlo, saj se je takoj za tem, ko so dobili obvestilo, da se je spet zgodil rop in se je več policijskih patrulj skupaj s kriminalisti pognalo za roparjema, po celjskih ulicah odvijala prava drama. Storilca sta namreč po mestu vozila z veliko hitrostjo vse do avtoceste. Odpeljala sta se do Dramelj, od tam pa nato po stranskih cestah do Slovenskih Konjic, kjer je policistom njuno vozilo uspelo ustaviti šele s stingerjem. A tudi potem sta poskušala pobegniti, in to kar peš. Prav daleč nista prišla. Naposled so ju ujeli, ju obvladali in odpeljali na PU Celje, kjer sta bila 48 ur policijsko pridržana. Zatem sta 48 ur bila še sodno pridržana, po zaslišanju pa je preiskovalni sodnik za oba odredil pripor, v katerem bosta vse do sojenja. Kot so še razkrili na celjski PU, sta storilca, od katerih je eden celo nekdanji policist, ki pa so ga zaradi različnih kršitev kar dvakrat odpustili iz svojih vrst, a so ga po odločitvi sodišča morali po prvi izredni odpovedi delovnega razmerja zaposliti znova, za zdaj osumljena štirih ropov. Zelo verjetno je, da sta jih zagrešila še vsaj deset, če ne še več, kar pa bodo kriminalisti še ugotavljali.

Nadaljevanje v tiskani izdaji ali mobilni aplikaciji Nedeljskega dnevnika.

Po žaljivkah izstopa Balkan

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako se že dolga leta politika neuspešno loteva ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kakšen je trenuten položaj na področju bančnih kreditov, kaj se bo zgodilo z Evropsko Unijo po brexitu, kaj smo izvedeli ob obisku Kranjske Gore, kakšne izkušnje iz glasnih dvoran ima mednarodni košarkarski sodnik Saša Pukl… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov ali na mobilni aplikaciji Nedeljski dnevnik.