Erdogan je to dejal po ponedeljkovem, doslej najbolj nasilnem spopadu med turškimi in vladnimi sirskimi silami v Idlibu. Potem ko je bilo v sirskem obstreljevanju v Idlibu ubitih osem turških vojakov in civilistov, je Turčija odgovorila s povračilnimi napadi na več deset položajev sirske vojske, v katerih je bilo ubitih najmanj 13 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan je v pogovoru napad sirske vojske označil za jasno kršitev rusko-turškega dogovora o prekinitvi ognja v Idlibu in napovedal posledice za sirski režim.

V pogovoru s turškimi novinarji na letalu ob vrniti z obiska v Ukrajini pa je Erdogan nekoliko omilil kritiko Rusije, ki je glavna podpornica režima sirskega predsednika Bašarja al Asada. Potem ko jo je po ponedeljkovem sirskem napadu na turške vojake kritiziral, ker ni izpolnila svojih obveznosti iz dogovora, je tokrat dejal, da v tej fazi ni potrebe po začetku resnega konflikta z Rusijo, saj ima Turčija z njo vrsto strateških pobud. Čeprav sta v sirskem konfliktu od leta 2011 na nasprotni strani, državi namreč zadnja leta beležita razcvet trgovinskih in obrambnih odnosov.

V skladu z dogovorom z Rusijo iz leta 2018 je Turčija vzpostavila 12 vojaških opazovalnih točk v Idlibu s ciljem preprečitve obsežnega napada sirskih sil na provinco, ki je sicer od lanskega decembra v celoti obkoljena s sirskimi silami.

Ankara nasprotuje obsežni ofenzivi sirskih sil na Idlib, saj se boji novega begunskega vala, potem ko že več let gosti okoli 3,6 milijona sirskih beguncev, še poroča AFP.