"Od 1. decembra je bilo razseljenih okoli 520.000 ljudi, med njimi je velika večina - 80 odstotkov - žensk in otrok," je sporočil tiskovni predstavnik Urada ZN za usklajevanje humanitarnih dejavnosti (OCHA) David Swanson.

Gre za enega največjih begunskih valov od začetka konflikta leta 2011, med katerim je bila razseljena več kot polovica od 20 milijonov prebivalcev pred vojno.

"Zadnje razseljevanje zaostruje že tako hudo humanitarno situacijo na terenu, kjer je bilo od konca aprila do konca avgusta razseljenih več kot 400.000 ljudi, številni med njimi večkrat," je opozoril Swanson.

Združeni narodi ob tem opozarjajo na zelo težak položaj več kot treh milijonov ljudi, od tega jih je pol razseljenih, ki živijo v pokrajini Idlib in okoliških območjih. V goratih predelih severne Sirije so trenutno zimske razmere s temperaturami pod lediščem.

Sirske režimske sile s podporo ruske vojske in z njimi povezane skupine so v zadnjih tednih okrepile pritisk na zadnja območja pod nadzorom upornikov. Do zdaj so zavzele več deset vasi in krajev, med njimi Maret al Numan, in prodirajo proti severu. Pred njimi na tisoče ljudi beži proti turški meji.

Turčija, ki že gosti več kot 3,5 milijona sirskih beguncev, si želi na vsak način preprečiti nov begunski val, poroča francoska tiskovna agencija AFP.