»Občina Jesenice je od Branka Pirca, imetnika zavetišča Perun, prejela uradno obvestilo o odpovedi koncesijske pogodbe za izvajanje gospodarske javne službe zavetišča za zapuščene živali,« je sporočila tiskovna predstavnica Občine Jesenice Ines Dvoršak. »V nadaljevanju bo Občina Jesenice pristopila k pogovorom s koncesionarjem v zvezi s sporazumno prekinitvijo koncesijske pogodbe, ki sicer velja do konca leta, in iskanju nadaljnjih rešitev za izvajanje omenjene gospodarske javne službe,« je še sporočila Dvoršakova.

Zaprtje predvideno 1. marca

Lastnik zavetišča po navedbah občine kot razlog za odpoved navaja opustitev poslovne dejavnosti iz poslovnih in osebnih razlogov. Da bi se občine, s katerimi ima sklenjeno koncesijsko pogodbo, lahko z njim dogovorile za kakšno drugo vrsto sodelovanja, tako ni možno. »Načrtujem, da bomo vrata zavetišča zaprli 1. marca. V prihodnjih dneh se bomo s predstavniki občin Jesenice in Kranjska Gora, s katerima imamo sklenjeno do konca leta veljavno koncesijsko pogodbo, pogovorili o podrobnostih,« je za Dnevnik povedal Branko Pirc.

Da bo zavetišče Perun zaprlo svoja vrata in prenehalo delovati, je Pirc sicer napovedal že lani in kot razlog navedel upokojitev. Kmalu zatem so se začele vrstiti obtožbe o domnevnih nepravilnostih pri delovanju zavetišča, nekaj napak, ki so jih v zavetišču že odpravili, je našla tudi pristojna inšpekcija. Prejšnji mesec so župani zgornjegorenjskih občin delovanju zavetišča za živali Perun na Lipcah izrazili podporo, Pirc pa je omenil, da je (in z njim vsa družina) žrtev groženj in očitkov o nepravilnostih, ki jih sproža nekaj posameznic. »To se tudi po jasno izraženi podpori županov ne konča, zato sem se odločil, da bomo zavetišče za živali zaprli,« nam je pojasnil. Ogorčen je bil tudi ob sobotnem shodu v podporo novemu zavetišču na Gorenjskem, ki je potekal na Jesenicah, sprožila pa ga je iniciativa na družabnem omrežju. Udeležilo naj bi se ga okoli 50 protestnikov, večinoma iz Kranja, Škofje Loke in iz drugih krajev.

Kranjske zapuščene živali odslej v Ljubljano

Lani so v Perunu poskrbeli za sterilizacijo oziroma kastracijo 616 mačk, zavetišče pa je od občin, s katerimi je sodelovalo, prejelo okoli 75.000 evrov. Do nedavnega je sodelovalo s 17 občinami, koncesijsko pogodbo pa je imelo poleg z omenjenima sklenjeno še z MO Kranj. Za kranjsko občino je s februarjem javno službo zagotavljanja zavetišča za zapuščene živali prevzelo Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana. Kot so sporočili z MO Kranj, morajo najditelji ob najdbi zapuščene živali na območju mestne občine poklicati zavetišče na telefonsko številko (0)1 256 02 79 ali ga obvestiti po elektronski pošti na naslov info@zavetisce-ljubljana.si. Anonimnih prijav zavetišče ne obravnava. »Ob sprejemu zapuščene hišne živali najditelj izpolni sprejemni dokument zapuščene živali. Identiteto izkazuje z osebnim dokumentom, resničnost podatkov pa potrdi z lastnoročnim podpisom. Vse sprejete zapuščene živali se evidentirajo, oskrbijo in vrnejo znanemu oskrbniku oziroma namestijo po protokolih zavetišča in v skladu z veljavnimi predpisi,« še opozarjajo v Kranju.