Milan Bandić, zagrebški župan, aferam iz minulega leta v tem letu dodaja nove. Zdaj je Hrvate razjezil z nakupom novega, 68 kvadratov velikega stanovanja, ki ga je »kupila« njegova žena Vesna tako, da je prodala skoraj pol manjše stanovanje. Staro stanovanje, ki ga je prodala, je veliko le 38 kvadratov, zato se Zagrebčani upravičeno sprašujejo, kako je Vesna Bandić, ki je bila od poroke naprej predvsem gospodinja, kupila to stanovanje z gotovino in samo s prodajo starega stanovanja ter kako je lahko novo, skoraj 70 kvadratov veliko stanovanje v središču mesta dobila za le 115.000 evrov.

Poroka, ločitev, poroka

Odprle so se tudi stare rane, kako sta zakonca Bandić sploh prišla do prvega stanovanja, za katero sta leta 1996 odštela 35.760 kun ali 5000 evrov, kar je bilo najmanj sedemkrat manj od tržne cene. Vesni in Milanu Bandiću je to, kot pravijo Zagrebčani, uspelo s svojevrstno malverzacijo. Marca 1996 sta se ločila, Vesna Bandić pa je takoj po ločitvi vložila zahtevo za priznanje stanovanjske pravice na naslovu Preradovićeva 13, s tem pa tudi pravice do nakupa stanovanja po ugodnejši ceni. To ne bi bilo mogoče, če bi ostala Milanova žena, saj je bil ta že lastnik stanovanja v Bužanovi ulici. Trdila je, da je v stanovanju na Preradovićevi 13 živela vse od rojstva, čeprav so sosedi zakoncev Bandić vedeli povedati, da so oba videvali v Bužanovi, in to tako pred ločitvijo kot po njej. Od ločitve do nakupa stanovanja je minilo le sedem dni. Za vedno pa nista ostala ločena. Spet sta se poročila leta 2003, torej sedem let po nakupu stanovanja.

Vesna Bandić se v javnosti ne pojavlja pogosto. Še največkrat se je pokazala, ko je njen mož kandidiral za predsednika republike. Takrat je, kot so se spomnili pri Slobodni Dalmaciji, njun odnos opisovala kot sanjski. Njen Milan naj bi bil idealen mož, ki ji redno nosi šopke rož, zraven pa še kuha, medtem ko veliko pozornosti namenja tudi njuni edini hčerki Ani Mariji, ki je postala tudi lastnica novega stanovanja v Preradovićevi. Povedala je še, da v 30 letih nikoli nista šla skupaj na dopust, a je to ne moti. Po drugi strani je tudi nikoli ni zanimala moževa politična kariera, čeprav se je ob njem pojavila, ko je bilo treba, na primer pred volitvami.

Spoznala sta se na plesu

Vesna Bandić je sicer res preživela otroštvo v Preradovićevi ulici. Tam je živela z babico, nato pa se je k njima preselil še Milan, ki ga je Vesna spoznala na plesu, ko je končevala šolo za uporabno umetnost, on pa je začenjal študij na fakulteti za politične vede. Po koncu študija sta se poročila v njegovi rodni Hercegovini, a se je Milan z Vesno kljub prigovarjanju mame, naj ostane tam, vrnil v Zagreb, menda zaradi Vesne, ona pa je, potem ko je Milan začel politično kariero, ostala doma in skrbela za gospodinjstvo.