Nemški umetnik Simon Weckert se v svojem ustvarjanju osredotoča na vpliv digitalnega sveta na naše vsakdanje življenje. Na ustvarjalen način si poskuša odgovoriti, če sodobna tehnologija odtehta negativne posledice, ki jih s seboj prinaša. Te doživljajo predvsem prebivalci koncev sveta, kjer poteka rudarjenje nujnih surovin za izdelavo in vzdrževanje za Zahodni povezani svet potrebne infrastrukture. Hkrati s svojimi deli na nazoren način prikazuje, kako sodobne tehnologije posegajo v naše življenje in celo krmarijo naše svobodno odločanje. Potencialno tudi vzdolž poti, ki si jih želijo upravniki tehnologije.

Enega takšnih eksperimentov je predstavil konec tedna. Sumil je, da Googlovi zemljevidi zaradi svoje interaktivne narave ne delujejo več kot preprosti papirnati zemljevidi iz časov pred pametno telefonijo. Slednji so uporabnikom kazali možne poti in jim prepuščali končno odločitev. So pa lahko nanj vplivali s prikazano pomembnostjo cest. To so Googlovi zemljevidi ohranili, temu pa dodali še nekaj elementov. Z možnostjo navigacije uporabnikom ponudijo domnevno najboljšo pot, hkrati pa na izbiro poti vpliva tudi z zaznavanjem in prikazom domnevne gostote prometa. S tem nastane zanka, ko obnašanje drugih udeležencev v prometu vpliva na obnašanje ostalih.

Na prvi pogled se to ne zdi nič takšnega. Seveda se bomo izognili gneči ter šli po bolj pretočni in hitri poti do cilja. Trik je v tem, da je Googlovo tehnologijo zelo enostavno zavesti ter s tem načrtno poseči v vedenjske vzorce na zemljevide priklopljene ljudi.

Ker Google gostost prometa ocenjuje glede na število zaznanih pametnih naprav v gibanju po določenem območju, je isti učinek na zemljevidih možno doseči tudi brez avtomobilov in ljudi. Weckert je nekega dne v Berlinu na majhno prikolico odložil 99 priklopljenih in povezanih telefonov ter se pričel sprehajati po mestnih ulicah. Zaradi velikega števila naprav je za seboj po zemljevidih puščal rdečo sled, ki označuje zastoje. To je ostale priklopljene udeležence v prometu prepričalo, naj izberejo drugo pot, Weckert pa je odkril način, kako v središču metropole z več milijoni prebivalci elegantno ustvariti ulice (skoraj) brez prometa.