Prvi mož Ryanaira Michael O'Leary ne pričakuje, da bodo prve boeinge 737 max prejeli prej kot septembra ali oktobra letos. Sprva bi moralo prvih 58 letal začeti opravljati prevoze že poleti. Prihranke, ki si jih je letalska družba obetala zaradi manjše porabe kerozina pri tem modelu, pa je zdaj zaradi zamude mogoče pričakovati šele čez kakšno leto. Za tekoče poslovne leto sicer O'Leary še naprej napoveduje milijarden dobiček.

Koncern Ryanair ima v lasti več kot 470 letal srednjega dosega, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Pri tem gre skorajda izključno za običajne boeinge 737, le avstrijska hčerinska družba Laudamotion leti s konkurenčnejšim Airbusovim modelom A320.

Irci so pri Boeingu naročili 135 primerkov varčnejših letal 737 max, vendar zaradi prepovedi letenja niso prejeli še niti enega. Po strmoglavljenju dveh letal tega modela s skupaj 346 smrtnimi žrtvami letala boeing 737 max od marca 2019 ne smejo leteti po vsem svetu. Pri Boeingu pričakujejo, da bo prepoved umaknjena šele sredi tega leta.

V tretjem četrtletju poslovnega leta, med oktobrom in decembrom lani, je Ryanair zaradi nepričakovano velikega povpraševanja in zvišanja cen vozovnic spet ustvaril dobiček. Tega je bilo za 88 milijonov evrov, potem ko je enako obdobje lani končal s 66 milijonov ervov izgube. V zimskih mesecih, ko je potovanj manj, letalske družbe praviloma poslujejo z izgubo, dobičke pa ustvarjajo predvsem v poletnih mesecih.

Medtem ko se je število potnikov povečalo za šest odstotkov na 35,9 milijona, so prihodki porasli za 21 odstotkov na 1,9 milijarde evrov. Cene vozovnic so v minulem četrtletju porasle za devet odstotkov, so danes sporočili iz družbe.

Zaradi nepričakovano ugodnih poslovnih rezultatov je vodstvo že avgusta popravilo pričakovani dobiček za celo poslovno leto navzgor. Od lanskega aprila do konca letošnjega marca naj bi tako dobiček znašal od 950 milijonov evrov do 1,05 milijarde evrov. Pred tem je O'Leary govoril o 800 do 900 milijonih evrov celoletnega dobička, potem ko je ta v lanskem poslovnem letu zdrsnil na 885 milijonov evrov.