Minulo noč je v Miamiju na Floridi potekal z naskokom največji športni spektakel v ZDA. Kdor si je želel tekmo ogledati v živo na stadionu Hard Rock je moral za vstopnico odšteti nekje med 4.200 evri in 63.000 evri, ljubitelji z manj globokimi denarnicami pa so na domovih organizirali tradicionalne Superbowl zabave. Nekaj teh se je v zadnjih letih pričelo organizirati tudi v Sloveniji.

Nekdanja dinastija proti najboljšemu podajalcu ta hip

Tokrat sta si nasproti stali ekipi San Francisco 49ers in Kansas City Chiefs. Prvi so bili z legendarnima podajalcema Joejem Montano in kasneje Stevom Youngom dominantna dinastija v 80ih in v prvi polovici 90ih. V tem obdobju so Superbowl obiskali petkrat in vsakič slavili. Od tedaj pa je vladala suša. V finale so se vrnili šele leta 2013, a po porazu proti Baltimorju in prepirih v vodstvu organizacije doživeli popoln razpad sistema. Letos so se v Superbowl uvrstili predvsem po zaslugi najboljše obrambe v ligi in izredno fizične igre po tleh.

Nasproti jim je stal Kansas City, ki je Superbow osvojil zgolj leta 1970, to sezono pa premore najboljši napad lige. Na krilih trenutno najboljšega podajalca lige komaj 24-letnega Patricka Mahomesa so v letošnji končnici odpihnil konkurenco. Mahomes je sodoben podajalec, ki zmore nasprotnika premagati po tleh, še bolj nevaren pa je, ko se odloči podajati. Premore neverjetno roko, ki zmore žogo poslati naravnost v naročje igralcem daleč v globini igrišča. To pomeni, da tekma zanj nikdar ni izgubljena, saj zna visoke zaostanke izničiti v zelo kratkem času. Stara modrost pravi, da v Superbowlu zmaguje obramba. Kljub temu se je letos napovedovalo, da bodo 49ersi za zmago potrebovali vsaj 35 točk. Toliko so jih v zadnjih 16 letih dosegle le tri ekipe.

Letošnji Superbowl je bil tudi soočenje osmoljencev. Trener 49ersov Kyle Shanahan je imel leta 2017 z Atlanto že skoraj osvojen pokal Vinca Lombardija. Tedaj je bil koordinator napada, ki je Patriotom v treh četrtinah nasul 28 točk. Nato je sledil mrk. Tom Brady je nadoknadil 19 točk zaostanka in Patriote popeljal do zmage po podaljšku. Na klopi Patriotov je tedaj sedel trenutni podajalec 49ersov Jimmy Garoppolo. Veljal je za Bradyjevega naslednika, a ga je večni Tom že naslednjo sezono izgnal v Kalifornijo. S Patrioti ima zgodovino tudi glavni trener Kansasa Andy Reid. Velja za izredno uspešnega glavnega trenerja. Vsaj v rednem delu sezone. Od leta 2005, ko je na klopi Filadelfije izgubil v Superbowlu proti Patriotom, se ga drži prekletstvo in praviloma iz končnice izpade že po prvi tekmi. Letošnji Superbowl je torej zagotavljal katarzo. Vendar ne za vse vpletene.

Napet prvi polčas ter spektakel Shakire in Jennifer Lopez

Srečanje se je pričelo s tradicionalnim ameriškim izkazovanjem domoljubja. Ne z eno, temveč kar dvema himnama. Uradno in pred tem še neuradno America the Beautiful. Nato še s preletom vojaških letal in predstavitvijo 100-letnih vojaških veteranov. Ameriški televizijski gledalci so pred pričetkom tekme lahko videli še vklope v ameriške vojaške baze po svetu in oglas za novi film Top Gun. Že v prvem premoru tekme pa je svoj oglas imel tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki je očitno že začel tudi svojo predsedniško kampanjo.

Mahomes je srečanje pričel s tresočo roko. Prvi dve podaji nista našli lovilcev. Ob sprejemu žoge pa so takoj zatem napako storili tudi 49ersi in skoraj predali žogo. Sledila je serija zvijačnih napadalnih akcij, polnih preusmerjanja pozornosti, a je vse skupaj zadostovalo zgolj za prosti strel in tri točke za 49erse. V drugo je bil Mahomes pravi in svojo ekipo nevarno premikal proti končni coni. Obramba San Francisca se je dolgo upirala, a na koncu je bil prav Mahomes tisti, ki je s tekom za nekaj jardov ter dosegel prvi touchdown srečanja. Zaostanek po prvi četrtini ni bil dober obet za 49erse. Še slabše je kazalo po začetku druge četrtine, ko je bil Garoppolo neodgovoren z žogo in jo s posiljenim in nenatančnim metom predal nasprotniku. Njegovo napako je omilila obramba, ki je dovolila zgolj prosti strel. Prednost Kansas Cityja pa je narasla že na en touchdown.

Kljub začetnim težavam je v tej fazi zaživel tudi tek San Francisca. To je odprlo priložnost za podajo, ki jo je Garoppolo za touchdown in kasnejše izenačenje na 10:10 poslal vsestranskemu tekaču Kylu Juszczyku. S tem izidom se je sklenil prvi polčas, igralci pa so mesto pod žarometi prepustili Shakiri in Jennifer Lopez. Kolumbijka in ameriška Portoričanka sta poskrbeli za plesno-glasbeni in ognjemetni spektakel s kolažem svojih uspešnic ter za Miami značilnih latinskih ritmov. Večjega incidenta tudi tokrat ni bilo, saj v ZDA prenosi v živo že nekaj časa praviloma potekajo s 5 sekundnim zamikom za potrebe cenzuriranja »neprimernih« vsebin. Kože je bilo vseeno veliko, a le na dovoljenih mestih. Za odtenek bolj izzivalna je bila Lopezova, ki se je odločila zakriti zgolj najnujnejše.

Zmago prinesel prebujeni Mahomes

V drugi polčas je bolje vstopil San Francisco. S prostim strelom so povedli za tri, po prestreženi podaji Patricka Mahomesa so uspeli doseči še touchdown. Z neposredne bližine je v končno cono stekel Raheem Mostert. Izid po treh četrtinah je bil 20:10. Mahomes, ki le redko greši, je v začetku zadnje četrtine že drugič to noč podal v roke nasprotnika, a ga je tokrat rešila obramba. Že ko se je zdelo, da to ne bo Mahomesova noč, je podal za 44 jardov Tyreku Hillu. Po prekršku obrambe, je nato podajo za touchdown z enega jarda ujel Travis Kelce. Šest minut pred koncem je bila razlika le še 3 točke. Pet minut in deset sekund pred koncem je imel Kansas City vnovič žogo. Z odlično podajo Sammyju Watkinsu so žogo hitro spravili na deset jardov od končne cone. Dve minuti 44 sekund pred koncem pa so po podaji in touchdownu Damiena Williamsa povedli za 4. San Francisco je potreboval touchdown.

Garoppolo je nekoč res veljal za naslednika Bradyja, a ne gre za igralca, ki bi žogo zanesljivo metal daleč. 49ersi so pričakovano napadali po tleh in s kratkimi podajami. Edini poskus v globino ni bil uspešen. Minuto in 25 sekund pred koncem je žogo zopet dobil Kansas City. Sledil je nov touchdown Damiena Williamsa. Tekme je bilo konec, Shanahan pa je že drugič zapored doživel točkovni mrk v zadnji četrtini Superbowla. Končni izid je bil 20:31.