Na razstavišču Chiostro del Bramante v Rimu bo od 21. marca do 26. julija na ogled razstava Banksy – A Visual Protest. Na ogled bo okoli 80 del popularnega anonimnega uličnega umetnika Banksyja, med njimi kultne umetnine, kot so Love is in the Air, Girl with Balloon in Toxic Mary. Na razstavi bodo še kipi iz nenavadnih materialov, tiski in ovitki plošč in zgoščenk, za katere je umetnik ustvaril grafično podobo – vse je ustvaril med letoma 2001 in 2017. S tem naj bi nazorno predstavili celoten Banksyjev svet, vključno s temami, ki se jih loteva, tehnikami, s katerimi ustvarja, od natisov na papir ali platno, slikanja na platno z oljem in akrili, slikanja s sprejem na platno do ustvarjanja podob s šablonami na cementu ali kovini.

Posebnost razstave je ta, da so si jo zamisli v dialogu z antično umetnostjo in arhitekturo. Ob 500-letnici smrti velikega italijanskega renesančnega mojstra Rafaela bodo v sklopu projekta #ARTisalwaysCONTEMPORARY predstavili njegovo fresko z naslovom Sibila in angeli, ki sicer krasi rimsko baziliko Santa Maria della Pace. Tako naj bi vzpostavili dialog med deli Banksyja in Rafaela, s tem pa izpostavili, da je »umetnost sočasna«.

V spomin na renesančnega umetnika v Rimu pripravljajo največjo pregledno razstavo njegovih del doslej. V razstavišču Scuderie del Quirinale bo od 5. marca do 2. junija na ogled 100 Rafaelovih del, največjo zbirko Rafaelovih del pa sicer hranijo v firenški galeriji Uffizi. sta, kul