Sedma zaporedna tesna tekma se je za košarkarje Cedevite Olimpije tokrat razpletla v njihovo korist. Ljubljančani so v gosteh proti FMP po zmagi Mornarja v Zadru reševali sezono v ligi ABA. Po podaljšku so na koncu parket zapustili dvignjenih glav in so še naprej v igri za prva štiri mesta, a dela ostaja veliko. »Niti blizu nismo temu, kar hočem. Predvsem v obrambi delamo velike neumnosti, na koncu smo jih tudi v skoku. Bo pa gotovo lažje delati analizo po zmagi. Preučili bomo tekmo, trdo delali naslednji teden in, prepričan, sem, napredovali iz dneva v dan. Čestital sem igralcem, saj po tako težkem obdobju ni enostavno priti do takšne zmage po podaljšku,« je po uvodnem uspehu na klopi Olimpije povedal novi trener Jurica Golemac.

Kdor je pričakoval tektonske premike v igri Olimpije v nekaj dneh po Golemčevem prihodu, se je pošteno motil. Vseeno pa so prvi sadovi dela nekdanjega trenerja Primorske vidni. V igri Ljubljančanov je bilo veliko več žara in borbe, moštvenega duha, kar potrjuje skupno 22 asistenc, ter igre »pick and roll«, ki smo jo pogrešali pri Slavenu Rimcu. Košarkarji v oranžnih dresih so na začetku tekme težke situacije reševali ravno na tak način z igro dva na dva ali spuščanjem žoge pod koš, a ko je postalo težko, so se na površje priplavale stare navade – statičnost in egoizem. Tokrat se je predvsem po zaslugi Codija Millerja McIntyra in Mikaela Hopkinsa v zaključku rednega dela ter Jake Blažiča v podaljšku, ko je dosegel 12 od skupno 15 točk Olimpije, izšlo. »Psihologija v športu je zelo pomembna. Ko izgubiš nekaj zaporednih tekem, sploh v tesnih končnicah, se naenkrat bojiš zmagati. Ko smo že imeli lepo prednost, ste videli, da je naenkrat prišlo do blokade. Potem je šlo vse narobe. V zadnjem napadu FMP je bil dogovor, da dovolimo vse, samo trojke ne, pa dobimo ravno trojko. A enkrat se to mora obrniti. Upam, da se s to zmago bo, vsekakor pa moramo delati na samozavesti igralcev,« je še dodal Golemac, ki se bo v prihodnjih dneh razveselil nove okrepitve. Iz Primorske namreč v Olimpijo prihaja Ivan Marinković, srbski center s slovenskim potnim listom, ki sicer v ligi ABA Ljubljančanom letos ne bo mogel pomagati, bo pa lahko v pokalu in državnem prvenstvu. Z zmaji bo podpisal pogodbo do konca sezone ter še za dve leti, kar jasno kaže, da v vodstvu kluba že razmišljajo o prihodnji sezoni.

Fenomen Primorske, Krka znova brez obeh organizatorjev igre

Čeprav je Koper zapustilo pet nosilcev ter trener, zdaj pa še, kot že omenjeno, Ivan Marinković, Primorska še naprej blesti in je štiri kroge pred koncem v igri za končnico, kar je svojevrsten fenomen. Tokrat je v slovenskem obalnem mestu padla Mega. Eden glavnih junakov za tretjo zaporedno zmago je Nejc Barič, ki je po odhodu Žana Marka Šiška izkoristil priložnost, in kaže, da ima Slovenija novega izvrstnega organizatorja igre. Dvaindvajsetletni Trbovljčan je 24 točkam dodal še šest skokov in pet asistenc. »Fantje so znova pokazali srce in karakter, kar jih dela posebne, sploh v situaciji, ko težko opravimo že kakovostne treninge. Naša aduta sta sproščenost in želja po zmagah,« je povedal trener Andrej Žakelj, ki prav tako kot igralci dokazuje svojo kakovost.

Krka je v pomembnem obračunu proti Ciboni znova igrala brez poškodovanih organizatorjev igre Glenna Coseyja in Paola Marinellija. Sredi tretje četrtine je zaostajala že za 16 točk, nato pa se tri minute in pol pred koncem približala na vsega eno točko razlike, a ji je za preobrat zmanjkalo moči. »Manko obeh organizatorjev igre se enostavno preveč pozna. Igralce bi pohvalil za borbo,« je kratek komentar podal trener Krke Vladimir Anzulović.

Liga ABA, 18. krog, drugi izidi: Budućnost – Igokea 99:59 (25:13, 47:23, 77:42, Bamforth 18; Lešić 15), Zadar – Mornar 83:89 (20:25, 36:47, 61:68, Allen 25; Harris in Pullen po 14), danes ob 18. uri: C. zvezda – Partizan.