Na letalo je bilo 65 Francozov in »veliko drugih Evropejcev«, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.

Letalo airbus A380 je pristalo v vojaški bazi, kjer je v petek že pristalo francosko letalo s 180 ljudmi, ki so jih prav tako evakuirali iz Kitajske.

Tako kot na petkovem letu tudi tokrat ni noben potnik kazal simptomov okužbe z novim koronavirusom, je zagotovil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Adrien Taquet.

Le Drian je pozdravil »izjemno« sodelovanje kitajskih oblasti. »Vsi Francozi, ki so zahtevali vrnitev v domovino, so se lahko vrnili,« je dejal in dodal, da Pariz repatriacije francoskega diplomatskega osebja ne načrtuje.

Del potnikov, ki so danes prispeli v Francijo, gre predvsem za francoske državljane, bo ostal v karanteni v počitniškem obmorskem središču Carry-le-Rouet blizu Marseillea, kjer so v karanteni tisti, ki so jih iz Wuhana evakuirali v petek. Francoske oblasti zagotavljajo, da »na tej stopnji nihče od tistih, ki so v karanteni, ne kaže nobenih simptomov okužbe«.

Za druge evropske državljane, ki so jih evakuirali iz Wuhana, pa bodo poskrbele njihove države, poroča AFP. Francosko letalo bo po pristanku v vojaški bazi na jugu Francije poletelo proti Belgiji, kjer bo pristalo na letališču Melsbroek v bližini Bruslja. Tam naj bi se izkrcalo devet Belgijcev, 11 Dancev, 23 Nizozemcev, pet Čehov in dva Slovaka, za katere naj bi poskrbele njihove države.

Iz Italije je sicer danes iz Rima proti Wuhanu poletelo vojaško letalo, od koder naj bi v ponedeljek evakuirali 67 ljudi, poročajo italijanske mediji. Italijanska vlada je sicer v petek zaradi koronavirusa razglasila izredno stanje.

Iz Wuhana so danes evakuirali tudi 167 državljanov Maroka, in sicer z letalom, ki je zjutraj pristalo na letališču Benslimane med Rabatom in Casablanco. Kot poroča AFP, bodo potniki v karanteni pod nadzorom ostali 20 dni.