Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes zatrdil, da nihče od evakuiranih na letalu pred poletom ni kazal simptomov okužbe z novim virusom, ki je na Kitajskem doslej zahteval 259 življenj.

Letalo, na katerem sta bila 102 evakuirana nemška državljana in 26 tujih, je v Frankfurt prispelo z zamudo, saj mu v Moskvi niso dovolili pristati, da bi natočilo gorivo. Na tamkajšnjem letališču so pojasnili, da "ni bilo prostih kapacitet", airbus A310 nemške vojske pa je postanek za gorivo nato naredil v Helsinkih.

Francija bo evakuirala v nedeljo

Francija evakuacijo državljanov EU načrtuje za nedeljo. Poleg Francozov so po poročanju tujih tiskovnih agencij med njimi tudi avstrijski in hrvaški državljani. V Evropo bodo po napovedih prispeli v nedeljo dopoldne, in sicer najprej v južnofrancosko letalsko oporišče Istres-Le Tube. Avstrijske državljane bodo nato po napovedih z letalom avstrijske vojske prepeljali v Avstriji, hrvaški pa se bodo v domovino vrnili po 14 dneh v karanteni.

Velika Britanija je danes sporočila, da iz Kitajske začasno umika svoje diplomatsko osebje z družinami, potem ko so se za podoben ukrep ta teden odločile ZDA. V teku je tudi postopek evakuacije Poljakov, ki želijo zapustiti Wuhan. Za evakuacijo svojih državljanov iz 11-milijonskega Wuhana, ki velja za žarišče izbruha novega virusa, sta se med drugim odločili tudi japonska in Južna Koreja.