Prav protivladni protesti so konec lanskega leta s položaja odnesli prejšnjega premierja Adela Abdela Mahdija. Njegovega naslednika bi moral imenovati iraški parlament, a ker je ta razdeljen, je predsednik Saleh napovedal, da bo sam imenoval novega premierja, če parlamentu to ne bo uspelo do danes.

Da ga je Saleh imenoval, je sporočil kar 65-letni Alavi v video posnetku, objavljenem danes na družbenem omrežju Twitter. Ob tem je med drugim napovedal, da se bo boril proti korupciji in da bo določil datum predčasnih volitev. Obljubil je tudi, da bo ščitil protestnike ter da bo poskrbel, da bodo odgovorni za smrt demonstrantov prišli pred roko pravice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z iraško ustavo ima Alavi mesec dni časa za oblikovanje vlade, o kateri bo moral glasovati še iraški parlament.

Več sto tisoč protestnikov na iraških ulicah od oktobra lani zahteva reformo političnega sistema, boljše javne storitve in službe ter popolno zamenjavo vladajočih, ki jih obtožujejo korupcije. Po uradnih podatkih je bilo v zadnjih 16 letih poneverjenih 410 milijard evrov, kar je dvakrat toliko, kolikor znaša letni bruto domači proizvod države. Oblasti so na proteste odgovorile z nasiljem, v katerem je bilo ubitih več kot 470 ljudi.