V ameriškem senatu je včeraj vse kazalo na skorajšnji konec sojenja republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu zaradi zlorabe položaja in oviranja preiskave v ukrajinski aferi. O tem, da bo oproščen, ni bilo dileme, saj je za odpoklic potrebnih vsaj 67 glasov v stočlanskem senatu, demokrati pa jih imajo samo 47. Zadnje dni je bilo nejasno le to, ali bo demokratom uspelo pridobiti vsaj štiri republikance za podporo odločitvi, da zaslišijo priče, za kar bi potrebovali 51 glasov. To bi lahko sojenje podaljšalo tudi za več tednov. A kazalo je, da glasov očitno nimajo in da se sojenje, ki se je začelo pred enajstimi dnevi, bliža koncu.

Le dva republikanska glasova za priče

Demokrati so pri zahtevi po zaslišanju prič računali zlasti na podporo štirih republikanskih senatorjev. Toda ko je Lamar Aleksander v četrtek dejal, da tega ne bo podprl, je bilo upanja zanje bolj ali manj konec. Aleksander je dejal, da Trumpov telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim julija lani ni bil popoln, da pa ni podlaga za obsodbo, in da dodatne priče ne bi povedale nič novega. Trump je v tem pogovoru Zelenskega prosil »za uslugo«, naj Ukrajina razišče teorijo o tem, da so se v ameriške volitve leta 2016 v resnici vmešavali iz Kijeva, in naj pogledajo domnevo o vmešavanju bivšega ameriškega podpredsednika Joeja Bidna v ukrajinsko tožilstvo. Demokrati Trumpu očitajo, da je s tem pogojeval sprostitev ameriške vojaške pomoči Ukrajini, ki jo je včeraj obiskal zunanji minister Mike Pompeo. Dva druga republikanska senatorja, Mitt Romney in Susan Collins, sta napovedala podporo zaslišanju prič. Četrta, Lisa Murkowski, je čakala najdlje, potem pa sporočila, da bo tudi ona, tako kot Aleksander, glasovala proti, in očitno dokončno pokopala upe demokratov.

New York Times spet o Boltonu

Tik pred začetkom včerajšnjega popoldanskega zasedanja se je sicer pritisk za zaslišanje prič spet okrepil, saj je New York Times poročal, da je Trump že maja lani naročil svojemu svetovalcu za nacionalno varnost Johnu Boltonu, naj pomaga pri pritisku na Ukrajino. Trump je to takoj zanikal. Časnik je dobil v roke čistopis Boltonove prihajajoče knjige, kaj vse še piše v njej, pa se ne ve. Bolton je tudi zato bil na vrhu seznama tistih, ki so jih demokrati hoteli zaslišati, poleg njega pa vsaj še šefa Trumpovega kabineta Micka Mulvaneyja in njegovega namestnika ter Pompea. Bolton je bil pripravljen priti, a republikanci se niso strinjali.

Včerajšnji dan se je v senatu začel s štiriurno razpravo in z nejasnostmi o sklepnem delu sojenja. Republikanci so hoteli piko na i postaviti čim prej in glasovati o obeh točkah obtožnice že sinoči ter Trumpa oprostiti. Demokrati pa so imeli v rokah možnost, da z različnimi predlogi, ki zahtevajo glasovanje, sojenje zavlečejo. To je pomenilo, da bi o obeh točkah obtožnice glasovali ali danes ali pa v ponedeljek. S tem bi se sojenje zavleklo v dan, ko bodo v Iowi že potekale prve strankarske volitve demokratskih predsedniških kandidatov. Med njimi so tudi štirje senatorji (Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar in Michael Bennet), ki tako ne bi mogli biti na terenu v finišu kampanje. V torek pa bo v ZDA tradicionalni nagovor predsednika o stanju v državi pred obema domovoma kongresa. ba