Januar za košarkarje Cedevite Olimpije ni bil prizanesljiv. V zmajevem gnezdu so pričakovali, da si bodo na začetku leta priborili čim boljše izhodišče pred polfinalom lige ABA, a po štirih zaporednih porazih uvrstitev med štiri najboljša moštva visi na nitki. Ker je glavni cilj sezone naenkrat močno ogrožen, so v klubu zatulili alarmi. Najprej je moštvo zapustil Ryan Boatright, ker pa njegov odhod ni imel želenega učinka na moštvo, se je moral posloviti še trener Slaven Rimac. Na njegovo mesto je prišel Jurica Golemac, ki je v dveh letih in pol na klopi Primorske navduševal. Nekdanjega Olimpijinega košarkarja ne čaka lahko delo, saj mora hitro zbuditi anemično moštvo, če še želi upati na končnico jadranskega tekmovanja. Kako uspešen bo pri tem, bo delno jasno že danes, ko Ljubljančani gostujejo pri neugodnem FMP, kjer si spodrsljaja enostavno ne smejo privoščiti.

Če bo imel Golemac podoben vpliv na igralce, kot ga je imel na vodstvo kluba, bi lahko imel dobre možnosti za uspeh. Olimpija je namreč že imela pripravljeno okrepitev na mestu organizatorja igre, ki je bojda slišala na ime Brandon Jennings, a je imel novi trener drugačne zamisli. Športni direktor Sani Bečirović jih je upošteval in v Stožice pripeljal Dominica Artisa. Čeprav je bil 26-letni Američan z 21,3 točke na tekmo prvi strelec poljskega prvenstva, velja za tip igralca, ki bolj kot o košu razmišlja o razigravanju soigralcev. Golemcu bo na voljo že danes proti FMP, ki je prav tako kot Olimpija v krizi. Beograjčani so namreč izgubili tri zaporedne tekme proti Igokei, Partizanu in Mornarju. »Tekma s FMP zagotovo ne bo lahka. Obe moštvi sta v zadnjem obdobju v slabši formi, hkrati pa imamo oboji še vedno možnost za preboj v končnico. FMP je odlično organizirana ekipa, ki je zelo dobro vodena. Imamo svoje kakovosti, zato se v Beograd odpravljamo samozavestno in z željo, da se znova priključimo vrhu lestvice ter začnemo zmagovati,« sporoča Jurica Golemac, ki poskuša tudi z izjavami za javnost moštvu vcepiti zmagovalno miselnost.

Nova zaključna žogica za Krko

Za Krko je izredno težak teden. Najprej so Novomeščani v 17. krogu lige ABA visoko izgubili na gostovanju pri Megi, nato pa so težak poraz doživeli še v državnem prvenstvu proti Šentjurju. Vmes je dolenjsko moštvo zapustil Marvin Jones, zdravstvene težave igralcev pa trenerju Vladimirju Anzuloviću povzročajo dodatne skrbi. Hrvaški strateg se dobro zaveda, kako pomemben obračun jih čaka proti Ciboni. Z zmago bi si Krka praktično že zagotovila obstanek, v nasprotnem primeru pa jo čakajo napeti tedni. Pred tednom dni v Beogradu Anzulović ni mogel računati na organizatorja igre Coseyja in Marinellija. Medtem ko se bo Američan po vnetem živcu v rami vrnil, poškodba mišice na nogi pri Hrvatu zahteva nekoliko daljši počitek.

Cibona v Novo mesto prihaja s popotnico sedmih porazov na osmih tekmah, a Anzulović vseeno svari, da je moštvo nekdanjega trenerja Novomeščanov Ivana Velića v zadnjem obdobju dvignilo formo. »Prepričljiva zmaga z Zadrom in dobra predstava proti Budućnosti kažeta, da nas s Cibono čaka težko delo. Zagrebčani imajo vrsto domačih kakovostnih in izkušenih igralcev ter tujca Gibsona in Rebca, ki sta v zelo dobri formi. Za nas je to ena odločilnih tekem in ne glede na zdravstveno stanje moštva moramo iti na zmago in našim navijačem pokazati voljo in željo po zmagi,« je jasen Vladimir Anzulović.

Primorska razmišlja o sebi

Če je uvrstitev med prva štiri moštva za Olimpijo imperativ, o tem še naprej sanja tudi Primorska. Kljub dogodkom v preteklosti so se Koprčani zbrali, dobili zadnji tekmi proti Krki in Ljubljančanom in si z njimi in Mornarjem delijo četrto mesto na lestvici. Ob tem imajo do konca rednega dela najlažji razpored. A le na papirju, saj se bodo pomerili z Mego, Cibono, Zadrom in Igokeo, ki se vsi po vrsti borijo za obstanek in bodo zato na zadnjih tekmah še toliko bolj nevarni. Vmes pa tigre prihodnji konec tedna čaka še gostovanje pri FMP. Prva bo za moštvo trenerja Andreja Žaklja na vrsti Mega, ki po prihodu Kendricka Perryja in Nemanje Nenadića igra precej bolje. »Ne gledamo lestvice, temveč gremo tekmo po tekmo. Čaka nas še veliko dela, saj je ekipa precej nova. Igralci, ki so prej igrali manj, imajo zdaj vodilne vloge, priključili smo nekatere mladince in dva novinca. Razmišljamo torej predvsem o sebi, vsako preostalo tekmo pa bomo krenili po zmago, začenši z Mego. Kam nas bo to na koncu pripeljalo, pa bomo videli,« sporoča trener Primorske Andrej Žakelj.

Liga ABA, 18. krog: Zadar – Mornar sinoči, danes ob 17. uri: Krka – Cibona, ob 19. uri: FMP – Olimpija, jutri ob 12. uri: Primorska – Mega, ob 17. uri: Budućnost – Igokea, ponedeljek ob 18. uri: C. zvezda – Partizan.