Špansko nogometno prvenstvo je v dosedanjem delu zaznamovalo kar precejšnje število spodrsljajev »velikanov«. O tem ne nazadnje priča dejstvo, da ima po 21 krogih vodilni Real Madrid s 46 točkami zbranih najmanj točk med vsemi vodilnimi klubi v najmočnejših prvenstvih, v katerih tekmuje po 20 klubov. To je privedlo tudi do tega, da je bila še na začetku decembra znotraj razlike desetih točk celotna zgornja polovica lige. A v zadnjem času so se stvari za večino klubov vendarle postavile »na svoje mesto«. Tako se zdi, da se prvenstvo preoblikuje v dirko dveh konjev, saj Real Madrid in Barcelono ločijo le tri točke, tretja Sevilla pa za prvim mestom zaostaja že za osem. Zagotovo pa medtem stvari niso na svojem mestu pri Atleticu Madrid. Ki ga danes pri Realu za nameček čaka mestni derbi.

Moštvo slovenskega vratarja Jana Oblaka namreč na lestvici trenutno zaseda peto mesto, za mestnim tekmecem pa zaostaja za deset točk. Ob tem je v rezultatski krizi, saj je po porazu v finalu španskega superpokala prav proti Realu v prvenstvu izgubilo in remiziralo, prejšnji teden pa senzacionalno izpadlo iz španskega pokala proti tretjeligašu Culturalu Leonesi. Da bo mera polna, pa so tu še poškodbe – Diego Costa je odsoten dlje časa, proti Realu bo zagotovo manjkal tudi najdražji nakup v zgodovini kluba Joao Felix, težave pa imajo še Trippier, Koke, Lemar in Gimenez. Na težjih preizkušnjah je ob tem že vso sezono tudi Jan Oblak, ki kljub nekaterim bravuroznim obrambam sam ekipe ne more držati nad vodo. Resda je letos v prvenstvu prejel le 14 golov, a Real je na drugi strani še enega manj, s čimer se prvič, odkar je Oblak prvi vratar kluba, torej po štirih zaporednih sezonah, nakazuje možnost, da Atletico na koncu ne bo imel najboljše obrambe v ligi. Sezone 15/16, 16/17, 17/18 in 18/19 je namreč vselej, ne glede na uvrstitev, sklenil z najmanj prejetimi goli. »Še vedno smo močna ekipa in tekme z Realom se bomo lotili zavzeto in z mislijo na zmago,« vseeno pravi trener Diego Simeone, ki se ob tem zaveda, da njegovo moštvo prav na mestnem derbiju lovi zadnji vlak za stik z vrhom, ob tem pa ga je razveselilo, da je včeraj dobil okrepitev v obliki povratnika Carrasca. Ta bo v Atleticu igral kot posojen igralec kitajskega kluba Dalian.

Povsem drugačen je medtem položaj pri Realu. Trener Zinedine Zidane je v svojem drugem »mandatu« s številnimi uspešnimi in modrimi taktičnimi manevri zaprl usta tistim, ki jih v svojem prvem obdobju na klopi kraljevega kluba kot strateg ni prepričal, vsem neverjetnim dosežkom navkljub. V tej sezoni mu gre kot po maslu, pa čeprav tudi njemu težave s poškodbami ne prizanašajo, saj je denimo 100-milijonski nakup Eden Hazard igral le na osmih prvenstvenih tekmah; tudi danes ga ne bo, ob njem pa tudi ne Balea in Rodryga. Real sicer ni izgubil vse od oktobra in je v vseh tekmovanjih neporažen na 20 zaporednih tekmah, ob tem pa ima trenutno v ligi na prvem mestu tudi najboljšo razliko v golih, zato je danes v vlogi velikega favorita, da dobi prvi domači prvenstveni mestni derbi po kar šestih sezonah (v tem času trije porazi in trije remiji).

Skupno pa bo današnji madridski derbi že 166. v prvenstvu. Doslej ima Real 87 zmag, zmag Atletica in remijev pa je bilo po 39.