Janez Stanovnik, s partizanskim imenom Tine, je javnosti znan kot nekdanji predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Položaj je zasedal deset let, dokler ni odstopil iz zdravstvenih razlogov. Pred tem je bil tudi član predsedstva Socialistične republike Slovenije, od 1988 do 1990 pa predsednik predsedstva SR Slovenije. Do smrti je bil nosilec Partizanske spomenice 1941 in več odlikovanj ter častni meščan Ljubljane. Znan je bil tudi kot »oče naroda«.

Rodil se je 4. avgusta 1922 v Ljubljani pravniku in politiku Ivanu Stanovniku ter mami Ani Stanovnik. Dokončal je ljubljansko klasično gimnazijo in se leta 1940 vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani.

Med 2. svetovno vojno se je pridružil Osvobodilni fronti, leta 1941 pa so ga aretirale italijanske okupacijske oblasti. Izpuščen je bil leta 1942. Med vojno je opravljal več političnih nalog. Na Notranjskem je deloval kot inštruktor OF, na Dolenjskem pa je blažil napetosti med krščanskimi socialisti in komunisti. Februarja 1944 se je vključil v komunistično partijo Slovenije.

V Organizaciji združenih narodov je bil med letoma 1965 in 1967 svetnik generalnega sekretarja Konference združenih narodov o trgovini in razvoju. V Ženevi je opravljal tudi delo Izvršnega sekretarja Ekonomske komisije OZN za Evropo. Skoraj deset let je imel naziv generalnega podsekretarja OZN - drugega človeka organizacije.

Leta 1988 je kandidiral za predsednika predsedstva SRS in zmagal. Aprila 1990 je položaj predal novemu predsedniku republike Milanu Kučanu.

Stanovnik, znan tudi kot oče naroda, je vedno poudarjal, da so vsi ljudje enaki in da imajo vsi neodtujljivo pravico do življenja in iskanja sreče.

Sožalje izrazila tudi Pahor in Židan

V državi se vrstijo odzivi na smrt nekdanjega predsednika predsedstva Socialistične republike Slovenije ter ZZB NOB Janeza Stanovnika. Predsednik države Borut Pahor je zapisal, da bo ostal v spominu kot pomembna osebnost svojega časa. Predsednik SD Dejan Židan pa je poudaril, da je vrednote NOB razumel kot ključni del nacionalne identitete. Stanovnik bo Slovencem ostal v spominu kot partizan, močno značajna osebnost, zvesta svojim prepričanjem, a odprtega duha in srca, je predsednik Pahor zapisal v sožalnem pismu družini preminulega nekdanjega politika in predsednika Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB).

Predsednik državnega zbora in Socialnih demokratov Židan pa je spomnil, da je bil Stanovnik predsednik predsedstva SRS na vrhuncu demokratičnih sprememb. »Vse svoje življenje je kot partizan, diplomat, ekonomist in politik zagovarjal vrednote narodnoosvobodilnega boja in jih razumel kot ključen del naše nacionalne identitete in samozavesti,« je objavil na družbenem omrežju Twitter. Socialni demokrati so ob njegovi smrti izrekli sožalje njegovi družini in svojcem, vsem državljankam in državljanom ter borkam in borcem NOB. Še en nekdanji predsednik ZZB NOB, ki je zvezo vodil za Stanovnikom, Tit Turnšek, pa je povedal, da se ga bo spominjal kot prijatelja, kot predsednika zveze in kot človeka, ki je bil zelo inteligenten.