Prvaka LMŠ in SMC Marjan Šarec in Zdravko Počivalšek sta danes le sedla za skupno mizo in spregovorila o možnosti sodelovanja njunih strank na morebitnih predčasnih volitvah. Dogovorila sta se, da bosta pogovore o tem prihodnji teden nadaljevala vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović in vodja poslancev SMC Igor Zorčič. Po naših informacijah naj bi šla ponudba LMŠ Počivalškovi stranki v smeri, da bi bili na kandidatni listi vsi poslanci in ministri SMC ter nekateri njihovi državni sekretarji, kandidirali pa bi v okrajih, kjer so že bili izvoljeni.

»Najini pogledi na izhod iz trenutne situacije se nekoliko razlikujejo,« je takoj po srečanju s Šarcem sporočil Počivalšek. Njegove besede so se očitno nanašale na to, da Šarec vztraja pri predčasnih volitvah in napoveduje, da LMŠ ne bo sodelovala »v nobeni opciji alternativne vlade«, prvak SMC pa daje prednost oblikovanju nove koalicije. Tako je tudi danes napovedal, da bodo v stranki najprej preverili možnosti oblikovanja stabilne vlade, »ki bo imela svojo vsebino«. Če ta ne bo mogoča, pa so pripravljeni tudi na volitve. Izvršni odbor SMC se bo sestal v ponedeljek.

V SMC so torej naklonjeni vstopu v desnosredinsko koalicijo, a si želijo, da bi prihodnjo dvoletno vlado, ki bi bila bolj tehnična kot politična, vodil Zdravko Počivalšek. Takšno rešitev bi podprlo vseh deset poslancev SMC, medtem ko bi nekateri od njih težko glasovali za predlog, da premiersko mesto zasede prvak SDS Janez Janša. Sodeč po izjavah vidnih predstavnikov SDS po četrtkovi seji izvršilnega odbora stranke pa za Janševe demokrate kakršna koli druga opcija, kot da premiersko mesto zasede njihov predsednik, ne pride v poštev.

Pahor: Potrebna je vlada s prepričljivo večino

»SMC ponujam možnost sodelovanja z nami, kajti na dolgi rok je to lahko dobra zgodba. Če pa bodo šli v desno vlado, ki jo bo v vsakem primeru vodil Janez Janša, če v SMC ocenjujejo, da je to njihova perspektiva, da si bodo s tem dvignili odstotke, jim želim vse najboljše,« je o možnih razpletih položaja, ki je nastal z njegovim odstopom s premierskega mesta, v današnjem intervjuju v Mladini razmišljal Šarec.

Prihodnji teden se bodo pogovori o oblikovanju nove koalicije pa tudi priprave na morebitne predčasne volitve še okrepili. V torek bo predsednik republike Borut Pahor začel uradna posvetovanja z vodji poslanskih skupin o postopkih po odstopu premierja Šarca. Kot je znano, si je Pahor po zadnjih parlamentarnih volitvah prizadeval, da bi vlado vodil zmagovalec volitev Janez Janša, vendar ta mandata za sestavo vlade ni sprejel. Zavedal se je namreč, da v parlamentu ne more dobiti potrebne podpore. V današnjem nagovoru diplomatskemu zboru na Brdu pri Kranju je Pahor poudaril, da Slovenija v vsakem primeru, s predčasnimi volitvami ali brez njih, potrebuje novo vlado s prepričljivo večino v državnem zboru in s prepričljivim programom dela. »Zlasti če bi prišlo do oblikovanja nove vlade brez predčasnih volitev, je pomemben program njenega dela. S tem bo dala javnosti jasen signal, da so koalicijske stranke skupaj v novi vladi zato, da uveljavijo skupen program, in ne zato, ker jih je strah predčasnih volitev,« je dejal predsednik republike.