Pilot plovila, v katerem sta dva raziskovalca zbirala raziskovalni material in obenem snemala gradivo za dokumentarni film, je zaradi »povsem nepredvidljivih okoliščin« izgubil nadzor in trčil ob Titanik, ki od zgodnjega jutra 15. aprila 1912 leži na dnu Atlantika.

Poročilo, ki je bilo objavljeno šele nedavno, čeprav je do trčenja s Titanikom prišlo pred skoraj pol leta, pravi, da je podmornica najprej zadela tla, nato pa še potopljeno ladjo. Ob tem ni utrpela poškodb, ni pa znano, kako jo je odnesel Titanik. »V bližini desnega trupa je prišlo do trka, kasneje pa smo na podmornici opazili rjast madež,« je za Telegraph povedal vodja odprave Rob McCallum, ki je prepričan, da poškodbe Titanika zaradi trka ne morejo biti velike. Stanje več kot sto let potopljene ladje se sicer hitro slabša, po nekaterih napovedih naj čez 40 let od nje naj ne bi ostalo več nič. Poročilo o ekspediciji v skladu s temi napovedmi nadalje razkriva, da kapitanove kopalne kadi ni več, enaka usoda pa čaka mnogoštevilne predmete, ki so ostali v notranjosti potopljene ladje.

V RMS Titanic Inc., podjetju, ki ima v lasti ekskluzivne pravice za odstranjevanje česarkoli z razbitin Titanika, so zaradi trka s podmornico zelo razburjeni. Prepričani so, da so oblasti vedele za incident, a so ga zamolčale.