Gospodarska rast evropske denarne unije se je tako v letu 2019 v primerjavi z letom 2018, ko je znašala 1,8 odstotka, močno upočasnila, kar je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pripisati predvsem negotovostim, povezanim z brexitom ter trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko. Še bolj bode v oči primerjava z letom 2017, ko se je obseg BDP v območju evra povečal za 2,7 odstotka.

Ne glede na to pa je vsaj gospodarska rast območja evra malenkost nad napovedjo Evropske komisije iz lanske jeseni, po kateri naj bi rast BDP v letu 2019 v državah z evrom dosegla 1,1 odstotka, v EU pa 1,4 odstotka.

V zadnjem lanskem četrtletju je gospodarska rast na četrtletni ravni po izračunih evropskih statistikov tako v EU kot v območju evra znašala 0,1 odstotka, potem ko je bila v četrtletju poprej pri 0,3 odstotka. V medletni primerjavi pa se je v državah s skupno evropsko valuto glede na predhodno četrtletje v povprečju znižala za 0,2 odstotne točke na en odstotek, v osemindvajseterici pa za 0,3 odstotne točke na 1,1 odstotka.

Za Slovenijo podatek o lanskoletni rasti in o rasti BDP v zadnjem lanskem četrtletju še ni znan. Statistični urad ga bo po napovedih objavil 28. februarja. Evropska komisija ocenjuje, da bo lanskoletna rast v Sloveniji dosegla 2,6 odstotka.