Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Šarec je v pogovoru za tednik Mladina ponovil prepričanje, da do padca vlade ni prišlo zaradi LMŠ, pač pa zaradi premočnih razhajanj med koalicijskimi partnerji. Znova se je obregnil predvsem ob ravnanje SAB v primeru menjav ministrov za kohezijo in v primeru dopolnil k proračunskim dokumentom.

Ob vprašanju o povodih za odstop prejšnjega kohezijskega ministra Iztoka Puriča oz. o konfliktu med Puričem in predsednico SAB Alenko Bratušek je Šarec spomnil na imenovanje Janeza Lenarčiča za evropskega komisarja. Kot je dejal, mu je Bratuškova pred tem rekla, da se bosta njihova ministra pri glasovanju vzdržala, nazadnje pa sta Lenarčiča podprla.

»In ker sta me tedaj oba ministra iz kvote SAB podprla, sem jima zelo hvaležen, hkrati pa se zavedam, da je to lahko povzročilo nov konflikt v stranki,« je poudaril. Je pa prepričan, da je kljub temu ravnal prav.

Odstopi so po oceni Šarca priročen izgovor za to, da bi za padec vlade okrivili LMŠ

Šarec izjemno spoštuje Levico in njenega koordinatorja Luko Mesca. »Ampak tudi Levica ni mogla razumeti, da nas je v vladi pet in da ne živimo portugalskega scenarija, kjer je ena stranka v vladi in sodeluje z drugo zunaj nje,« je povedal. Da dela v koaliciji ni mogoče nadaljevati, je med drugim ocenil v primeru, ko je Levica usklajeno s SDS glasovala proti imenovanju kohezijske ministrice Angelike Mlinar in ob še nekaterih podobnih glasovanjih.

Ponovno je zavrnil namige, da bi odšel zato, ker bi mu od znotraj razpadla stranka. Za finančnega in zdravstvenega ministra Andreja Bertonclja in Aleša Šabedra je poudaril, da niti nista člana stranke. »Njiju sem povabil kot tehnokrata,« je pojasnil in zatrdil, da z njima ni imel nikakršnega spora. Odstopi so po oceni Šarca zgolj priročen izgovor za to, da bi za padec vlade okrivili stranko LMŠ. »To ne drži,« je zatrdil.

Ni naklonjen sodelovanju z SDS

Poudaril je tudi, da je velika razlika med prejšnjo vlado, ki je imela le tri partnerje, in manjšinsko koalicijo s petimi strankami. Po njegovi oceni ni nujno, da bo po naslednjih volitvah ostalo razmerje podobno kot sedaj. »Prepričan sem, da so ljudje vendarle že ocenili, kdo se je dejansko trudil,« je pojasnil.

Ni pa Šarec naklonjen sodelovanju s SDS, zlasti ker ta stranka po njegovih besedah »podpira sovražni govor« in ker je bil v njej naklonjenih medijih »v zadnjem letu deležen diskreditacij na gnusni, osebni ravni«. Poleg tega predsednik stranke Janez Janša po njegovih besedah ne zna pojasniti izvora svojega premoženja. »Oprostite, takšne stranke se jaz ne dotaknem,« je še povedal.