Kot je danes povedala predstojnica centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maja Sočan, smo v Sloveniji z večino aktivnosti, ki jih je priporočil WHO, že začeli, ko je bila grožnja s koronavirusom zaznana.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je povedala, da je Slovenija na nov virus pripravljena in da so se aktivnosti začele že takoj ob prvem primeru na Kitajskem. Po njenih besedah pristojne službe v Sloveniji pozorno spremljajo vse nove primere in migracije ter sledijo ukrepom v drugih državah. Zato posebna zaskrbljenost ni potrebna.

»Ne soočamo se prvič v zgodovini s tako grožnjo,« je opozorila in dodala, da imajo v zdravstvenih ustanovah predvidene protokole in načrte, če bi se zgodil primer okužbe in če bi se infekcija širila.

V Sloveniji ovrgli dva suma okužbe, potrjene okužbe v Italiji

Do zdaj so po besedah Sočanove pri nas testirali dva sumljiva primera, a okužbe z novim koronavirusoma niso potrdili. Pri tem je šlo za ljudi, ki so prišli s Kitajske in so kazali znake okuženosti. Med simptome okužbe sodijo visoka vročina, kašelj in okužbe dihalnih poti.

Na vprašanje, kako nevaren je koronavirus in ali morajo biti ljudje zaskrbljeni, je Sočanova odgovorila, da v tem trenutku »običajen državljan zagotovo nima vzroka za skrb«. Je pa po njenem prav, da so ljudje seznanjeni in poučeni o preventivnih ukrepih. Poudarila je še, da so čustva, ki takšne situacije spremljajo, »neustrezna, odveč in nesmiselna«. Z njo se strinja tudi državna sekretarka, ki pravi, da ni potrebno ustvarjati nepotrebne panike.

Po Franciji, Nemčiji in Finski so medtem v četrtek prva primera okužbe s koronavirusom potrdili tudi v Italiji. Gre za kitajska turista iz mesta Wuhan, kjer se je virus pred mesecem dni prvič pojavil. V Italiji sta potovala v organizirani skupini. Kot prva članica EU je Italija zaprla letalski promet s Kitajsko.

Države zaradi virusa ukinjajo povezave s Kitajsko

Številne države po svetu ukinjajo povezave s Kitajsko ali pa odsvetujejo potovanje v državo, kjer je že več kot 200 ljudi podleglo novemu koronavirusu, okoli 10.000 pa je okuženih. Poleg omejevanja potovanj pa želijo iz prizadete province Hubei umakniti svoje državljane. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer proti zapiranju mej.

WHO je v četrtek razglasila novi koronavirus za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, kar omogoča hitrejši odziv na grožnjo. Ob tem so že v četrtek sporočili, da ne odsvetujejo potovanj na Kitajsko in niso za omejitev trgovanja s to državo, a so se vseeno številne države odločile drugače.