Nastop med 12 najboljšimi klubi v Evropi je Krim Mercator začel s polomom – proti ekipi Ramnicu Valcea v Romuniji je izgubil s kar 15 goli razlike (16:31). »Prvih dvajset minut smo igrali na dobri ravni, drugih dvajset minut je bilo poraznih, v tretjih dvajsetih minutah, ko sem videl, da je poraz neizbežen, pa sem dal priložnost tudi mlajšim igralkam in rezervistkam. Največji težavi sta bili igra naših srednjih zunanjih igralk, ki so nabrale kar devet izgubljenih žog, in slab osrednji blok v obrambi,« se poraza v Romuniji spominja Krimov trener Uroš Bregar.

V glavnem delu tekmovanja čaka krimovke v nedeljo na Kodeljevem prva domača evropska tekma, nasprotnik pa bo zvezdniška zasedba Bresta iz Francije, za katero igra tudi slovenska reprezentantka Ana Gros. Klub iz mesta v severozahodni regiji Bretanja je svojo kakovost pokazal že v prvem krogu proti aktualnemu evropskemu prvaku Györu na Madžarskem in remiziral (27:27), drugo točko pa je izgubil zaradi napačnih sodniških odločitev. V prvem delu je v skupini C proti Budućnosti, Ramnicu Valcei in Bietigheimu na šestih tekmah šestkrat zmagal, v francoski ligi pa je v sredo na derbiju doma visoko premagal Nantes (28:21) in je prvi na prvenstveni lestvici s 44 točkami, drugi je Metz (41 točk in tekma manj), tretji pa je Nantes (37).

Trener Bregar se dobro zaveda, da je francoska ekipa velik favorit tudi v Ljubljani. »Brest, ki se je pred to sezono še dodatno okrepil, je najboljša in najkonstantnejša ekipa v letošnji ligi prvakinj. Na tem tekmovanju igra še za razred bolje kot v domači ligi, kjer si občasno privošči tudi kakšno napako, v Evropi pa si ga še ni. O Brestu bi lahko govoril s še lepšimi in pohvalnejšimi besedami kot o evropskem prvaku Györu,« pravi Bregar o ekipi, ki ima proračun za letošnjo sezono kar pet milijonov evrov. Poraz v Romuniji je spet pokvaril možnosti Krima za osvojitev vsaj četrtega mesta v skupini, ki še kot zadnje prinaša napredovanje v četrtfinale. »Tudi prvi del smo začeli zelo slabo, z domačim porazom proti češkemu Baniku iz Mosta. Očitno v vsakem delu tekmovanja na uvodni tekmi potrebujemo takšen 'ruker', da se potem stabiliziramo in začnemo igrati bolje. V skupini nas čaka težko delo: Ramnicu Valcea se vrača na pota stare slave, Brest in Budućnost ciljata na uvrstitev na sklepni turnir najboljše četverice. A glede četrtfinala je še vse odprto.«

V Krimovem taboru imajo spet kopico zdravstvenih težav, vendar naj bi bile z izjemo Mance Jurič (zaradi zlomljenega prsta bo z igrišč odsotna dva meseca) vse igralke nared do tekme. Tudi kapetanka Polona Barič, ki se ubada s kroničnim vnetjem ahilove tetive, zato pravi, da bo zdravniška služba odločila, kaj je najbolje za njeno rokometno prihodnost. »Zaradi visokega poraza v Romuniji smo najbolj razočarane prav igralke. Toda najpomembneje je, da čim prej pozabimo na slabe izkušnje in misli iz Romunije ter se osredotočimo zgolj na Brest. Na prihodnost moramo gledati pozitivno in motivirano, se veseliti tekem in na igrišču pokazati, da se nikogar ne bojimo,« meni Polona Barič. Pred dvobojem z Brestom (evropska zveza EHF ga je označila za tekmo tedna oziroma kroga) Primorka dodaja: »Gre za vrhunsko in kakovostno ekipo, ki je po mojem mnenju še precej boljša od romunske. Igrale bomo proti zvezdniški zasedbi, v igri – tako v obrambi kot v napadu – pa se moramo držati reda in discipline, kar nam je v Romuniji najbolj manjkalo. Upam in želim si, da bi tokrat prikazale precej boljšo igro kot na prvi tekmi.«

Da Brest zelo resno jemlje tekmo s Krimom, dokazuje tudi naslednja zadeva. Čeprav je dvoboj šele v nedeljo proti večeru, prihaja v Ljubljano že danes, odšel pa bo šele v ponedeljek. Do tekme bo opravil tudi tri treninge, oboje (dolgo bivanje in število treningov) pa se doslej na Krimovih domačih evropskih tekmah s strani gostujočih zasedb ni še nikoli zgodilo.