Odločitev za najvišjo stopnjo preplaha je WHO sprejel po prvih potrjenih primerih okužbe med ljudmi zunaj Kitajske.

»Naša največja skrb je namenjena morebitni širitvi virusa v države s šibkim zdravstvenim sistemom (...) To ni nezaupnica Kitajski,« je nocoj poudaril direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je dodal, da ni razloga za pretirane odzive.

»WHO ne priporoča in dejansko nasprotuje kakršnim koli omejitvam« glede potovanj ali trgovanja s Kitajsko, je poudaril direktor WHO. »Vsi skupaj smo v tem in samo skupaj lahko zaustavimo virus,« je še dejal in se zavzel za mednarodno sodelovanje pri pomoči državam v razvoju, razvoju cepiva in diagnostike ter preverbi načrtov za javno zdravje, poroča nemška tiskovna agencija.

Virus je doslej na Kitajskem zahteval 170 smrtnih žrtev. Z novim koronavirusom je po vsem svetu trenutno okuženih več kot 8100 ljudi, kar je več kot pri izbruhu sarsa med letoma 2002 in 2003. Takrat je bilo po podatkih WHO okuženih 8096 ljudi, umrlo jih je 774. Vrhunec okužb z novim koronavirusom sicer strokovnjaki pričakujejo čez približno teden dni.

Izven Kitajske so doslej okužbe z novim koronavirusom potrdili v približno 20 državah.

V ZDA prvi primer prenosa koronavirusa s človeka na človeka

V ZDA so zabeležili prvi primer prenosa novega koronavirusa s človeka na človeka. V Chicagu se je mož nalezel od žene, ki je bila v Wuhanu. To je šesti primer okužbe z virusom v ZDA.

»Druga oseba, ki je bila v Illinoisu na testiranju za novi koronavirus pozitivna, je prebivalec Chicaga in je partner osebe, ki je bila prvi potrjen primer v Illinoisu,« je povedal direktor Centra za nadzor in preprečevanje bolezni Robert Redfield.

60-letna ženska je bila v kitajskem Wuhanu, kjer se je virus konec decembra prvič pojavil. V ZDA se je vrnila 13. januarja. Njen soprog ni bil na Kitajskem in se je nalezel od žene po njeni vrnitvi domov. Oba sta v bolnišnici, stanje ženske je dobro, 60-letnega moškega pa stabilno.

»Vemo, da je to lahko zaskrbljujoče,« je povedal Redfield po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Vendar je neposredno tveganje za Američane majhno, je poudaril. Izpostavil je, da je šlo za prenos virusa med partnerjema.

V ZDA so doslej potrdili šest bolnikov s pljučnico, ki jo povzroča novi koronavirus. Potekajo še preiskave 92 ljudi, ki bi bili lahko okuženi. Prvih pet bolnikov se je okužilo na Kitajskem.