Štefanec je sredi januarja na predsednika republike Boruta Pahorja naslovil pismo, v katerem je izrazil dvom o tem, da je postopek izbire najprimernejših kandidatov za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pred izbirno komisijo potekal v skladu z najvišjimi standardi objektivnosti in preglednosti, in dvom o tem, da so bili vsi kandidati v postopku obravnavani enakopravno. Njegovi očitki so leteli predvsem na zdravnika Erika Breclja, ki ga je v izbirno komisijo predlagal CNVOS.

Ker od Pahorja do danes odgovora na svoje pismo ni prejel, ga je danes KPK objavila na svojih spletnih straneh. Štefanec v pismu med drugim izpostavlja domnevni konflikt interesov dveh članov izbirne komisije, poleg Breclja tudi predsednika komisije Janeza Stareta.

»Kandidat očitno ne razume pravilno koncepta konflikta interesov,« ocenjujejo v CNVOS. »Vsakomur, ki vsaj količkaj spremlja delo KPK in prizadevanja dr. Breclja na tem področju, je namreč jasno, da so razlogi za njegovo kritiko vsebinski in strokovni, ne pa osebni,« so zapisali.

Kot ugotavljajo, problem ni v tem, da bi bil Brecelj v konfliktu interesov, temveč da Štefanec »nepristranskost oziroma odsotnost konflikta interesov narobe enači z odsotnostjo strokovnega mnenja ali stališča«. »Po tej logiki bi bil v konfliktu interesov tudi vsak, ki bi o komisiji ali njemu kot predsedniku imel in/ali javno izrazil pozitivno mnenje. V izbirni komisiji bi posledično lahko sodelovale samo osebe, ki o delovanju KPK ne bi ničesar vedele,« so opozorili v CNVOS.

Ob tem so okrcali Štefaneca, ki je osebno pismo, spisano kot kandidat za predsednika KPK, predsedniku Pahorju poslal v imenu KPK, na papirju z glavo KPK, danes pa je bil še uradno objavljen na spletnih straneh KPK.

»Takšno ravnanje je vsaj neprimerno,« so še zapisali v CNVOS, kjer ob tem ugotavljajo, da se Štefanečev mandat na srečo izteka. »Upamo, da bo zadnjih šest zelo neslavnih in nesrečnih let slovenske komisije za preprečevanje korupcije s tem čim prej pozabljenih,« so še pristavili.