Ko smo dan po požaru obiskali vas Hudo, so Marijo Aljančič, katere družina je ostala brez strehe nad glavo, že obiskali predstavniki zavarovalnice, v delo na pogorišču so se zakopali tudi kriminalisti. Marija je prenočila pri sosedovih. Njenega moža Janeza so zaradi tega, ker je vdihaval dim, odpeljali v jeseniški urgentni center in obdržali v jeseniški bolnišnici. »Mož se sploh ne zaveda, kako poškodovani so objekti. Ko sva se slišala po telefonu, se je začudil, zakaj sem prenočila pri Pušavčevih čez cesto in ne v domači hiši,« je s solznimi očmi pripovedovala Marija.

S sosedi nad ogenj najprej z gasilnimi aparati

V hišo, kot so ji povedali strokovnjaki za statično varnost objektov, ne sme. »Nekateri deli so videti nedotaknjeni, samo premočeni od gašenja, a strop je popolnoma razpokan. Ne upam po obleke v omaro,« je povedala Marija in se zahvalila za nesebično pomoč sosedov, ki so ji priskrbeli vse, kar je v prvih trenutkih potrebovala. Uspelo ji je rešiti nekaj dokumentov, iz gospodarskega poslopja so pred ognjem rešili traktorje. Hiša je popolnoma uničena, ali se bo 12 krav, ki so jih rešili pred ognjem, lahko vrnilo v hlev, še ni znano. »Sinovo stanovanje, v katerem sta živela s partnerico, je staro komajda kakih pet let. Zgorela je tudi sinova nova črpalka, je namreč sladkorni bolnik. Skrbi me, kako bo z njegovim zdravjem, saj je imel ravno operacijo vida,« pove zaskrbljeno. Sin in partnerica sta začasno nastanjena v Kranju, enako hči, ki je živela z družino v hiši. »Kje bomo bivali do obnove domačije, pa bo stvar našega skupnega dogovora,« razmišlja. Namestitev jim je ponudila tudi občina, a vsi bi radi ostali v vasi.

Sosedje Pušavčevi so Aljančičevim za začasno bivanje ponudili bližnjo starejšo hišo v vasi, ki je trenutno prazna. Torkovega dogajanja še dolgo ne bodo pozabili. »Zagorelo je okoli enajste ure, kazalo je, da gori garaža,« je pripovedoval sosed Aljančičevih Anton Pušavec. To so včeraj potrdili tudi kranjski kriminalisti, ki še preverjajo okoliščine požara. Sosedje so šli pred prihodom gasilcev nad ogenj z gasilnimi aparati, sedem so jih izpraznili, gospodar domačije Janez Aljančič je napeljal cev z vodo. A ogenj se je tudi po prihodu gasilcev še nekaj časa širil. Pušavčevim, ki imajo več kot 90 glav živine, so na bližnjem hlevu popokala stekla. »Glede vetra smo imeli veliko srečo, saj bi drugače ogenj izbrisal vso vas,« si je oddahnil Danilo Pušavec.

Brezvetrje rešilo preostale objekte v vasi

»Na srečo res ni bilo vetra. Gre za strnjeno naselje, gospodarska poslopja so drugo poleg drugega,« je opisal vodja intervencije Uroš Bodlaj iz PGD Križe. Z ognjenimi zublji se je bojevalo kar 125 gasilcev iz gasilskih zvez Tržič, Naklo in Radovljica ter poklicni gasilci GARS Kranj. »Najprej smo zaščitili sosednje objekte, da ni prišlo do česa hujšega. Enote so hitro prišle na kraj in kmalu smo imeli dovolj vode, da smo začeli gasiti goreči objekt. Za nas je bilo primarno reševanje živine in zaščita sosednjih objektov. Intervencija je bila obsežna in zaradi nedostopnosti za gasilska vozila z vodo tudi zelo zahtevna,« je dodal.

Tržiški župan Borut Sajovic je navdušen nad učinkovitostjo gasilcev in nesebično pomočjo sosedov. »Solidarnost v vasi je res velika,« je poudaril. Na vprašanje, ali bodo v občini za zbiranje prispevkov za pomoč Aljančičevim pripravili kakšno prireditev, je Sajovic odgovoril, da se doslej o tem še niso pogovarjali. Opozoril pa je tudi, da ljudem, ki so v stiski, takšna dejanja lahko ponovno odpirajo boleče rane in jih spominjajo na nesrečne trenutke. »Vsekakor pa bomo stopili skupaj in pomagali,« je obljubil.