Svetovni pokal v alpskem smučanju za ženske se bo nadaljeval s hitrimi disciplinami. V Rosa Hutorju nad Sočijem naj bi bil v soboto smuk, v nedeljo pa superveleslalom, če bodo dopuščale vremenske razmere. Napoved namreč ni spodbudna. Lani so vse tekme v Rusiji odpadle, ženske pa so se nazadnje merile v Sočiju na olimpijskih preizkušnjah pred šestimi leti. Tedaj je bila olimpijka tudi Ilka Štuhec. Mariborčanka je bila v smuku deseta, v superveleslalomu pa 13. Uvrstitvi izpred šestih let kažeta, da Ilki Štuhec konfiguracija terena v Rusiji ustreza. V Soči namreč Štajerka ni pripotovala v najboljši formi, saj je imela težave z bolečinami v kolenu, kljub temu pa zaostala le zvezdnicami tistega časa, kot so bile Tina Maze, Anna Veith, Lindsey Vonn, Lara Gut, Nicole Hosp, Julia Mancuso…

Minuli konec tekmovalnega tedna v Banskem ni prinesel nasmeška na obraz edini slovenski predstavnici. Ilka Štuhec je bila na treh preizkušnjah v hitrih disciplinah najboljša 18. V Bolgariji so bile najhitrejše alpske smučarke, ki imajo največ tehničnega znanja, tako da so najvišja mesta pripadla Mikaeli Shiffrin in italijanski reprezentanci. »Res je sicer, da je teren v Banskem bolj superveleslalomski, a se zaradi tega ne smemo pritoževati. Na vsaki tekmi je treba pokazati največ, kar znaš. To si je želela tudi Ilka, a ji ni uspelo. Gremo naprej,« ni iskal izgovorov švicarski trener Stefan Abplanalp. »Ves čas se ponavljam in se bom tudi tokrat. Verjamem tako v svoje dobro delo kot delo celotne ekipe. Potrebujem več zaupanja vase. Držim pesti, da nam bo vreme v Sočiju naklonjeno, saj bom lahko le v takšnem primeru pokazala, kaj znam,« pravi Ilka Štuhec.

Tudi moški se bodo v Nemčiji najprej pomerili v smuku. Garmisch-Partenkirchen bo po Wengnu in Kitzbühlu tretji vikend hitrih disciplin v nizu. Smukaške tekme so rakova rana slovenskega alpskega smučanja v tej sezoni, saj so reprezentanti na šestih preizkušnjah v tej sezoni zbrali zgolj 16 točk. Rezultatska kriza slovenske reprezentance je vidna tudi na drugih področjih. Novi glavni trener Gregor Koštomaj se v svoji novi funkciji za zdaj ni znašel, kot tudi ne najde poti, kako nekdanjega smukaškega zmagovalca Boštjana Klineta pripeljati na uspešnejša pota. Tudi poteza, da je Koštomaj v reprezentanco kot trenersko okrepitev poklical nekdanjega smukača Andreja Šporna, (še) ni obrodila sadov. Zato tudi ne čudi dejstvo, da se Koštomaj včeraj še ni odločil, kdo izmed peterice Martin Čater, Klemen Kosi, Boštjan Kline, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik bo tekmoval na jutrišnji preizkušnji. Včeraj je zaradi novozapadlega snega trening odpadel.