Skupina učencev srbske narodnosti je na družbenih omrežjih objavila fotografije, na katerih so se podpisali kot "bratje četniki". Na fotografiji je videti skupino otrok v srbskih narodnih nošah s kapami, ki so bile značilne za četniško gibanje. Otroci so bili v učilnici za verouk in so v pozdrav tudi dvignili tri prste, kar je bilo splošno znamenje Srbov pravoslavne vere med nedavnimi vojnami na Balkanu. Napetosti, ki jih je sprožil ta incident, je z obiskom v Srebrenici skušala pomiriti vodja misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) v BiH Kathleen Kavalec. Po srečanju lokalnih uradnikov s predstavnico OVSE je Grujičić javnost šokiral z izjavami o antifašističnem značaju četniškega gibanja.

Četniki so bili zavezniki fašistične Italije in nacistične Nemčije. Kljub temu je Grujičić dejal, da so bili "četniki antifašisti, ki so jih odlikovali tako Američani in Angleži kot mnogi drugi narodi in države", je poročala regionalna televizija N1. Grujičić je branil pravico otrok, da se poistovetijo s četniškim gibanjem, ki je znano po številnih vojnih zločinih med drugo svetovno vojno, posebej proti muslimanom na vzhodu BiH, kjer leži tudi Srebrenica.

Župan je dejal, da ne vidi nič spornega na fotografijah, ter ocenil, da so žrtve otroci srbske narodnosti, ker so bili po njegovih besedah po objavi fotografij deležni groženj.

Ravnanje srbske strani je sprožilo ogorčenost med starši otrok bošnjaške narodnosti, ki so v sredo organizirali proteste. Verižni dogodki so pripeljali do novih medetničnih napetostih na območju, na katerem so enote bosanskih Srbov leta 1995 v genocidu umorile približno 8000 Bošnjakov.

Namestnik župana občine Srebrenica Hamdija Fejzić je po srečanju s predstavnico OVSE dejal, da je takšno ravnanje srbske strani za Bošnjake nesprejemljivo. Meni, da je problem v podpori, ki so jo dobili otroci po objavi sporne fotografije.