Steklarna trenutno zaposluje približno 830 delavcev, zdaj pa zaradi spreminjanja vedenja potrošnikov in trgovinskega okolja načrtuje povečanje učinkovitosti poslovanja, zato se je vodstvo odločilo za ukinitev do 200 delovnih mest. Iz katerih obratov bodo odpuščeni delavci, Križnik danes še ni mogel odgovoriti.

V celjski območni službi Zavoda RS za zaposlovanje se po besedah direktorice Alenke Rumbak s kadrovsko službo steklarne dogovarjajo, da bodo v podjetju v času odločanja o presežnih delavcih zaposlenim predstavili možnosti usposabljanja, delovnega preizkusa in drugih ukrepov aktivne politike zaposlovanja, pa tudi možnosti za prezaposlitev.

Alenka Rumbak: »Dodatno obsežno odpuščanje pomeni tudi znatno povečanje števila brezposelnih v regiji.«

S predvidenim odpuščanjem v steklarni so bili na zavodu neuradno seznanjeni danes. Rumbakova je pojasnila, da so bili v stiku s steklarno že decembra lani, ko se je pri njih prijavilo 10 delavcev steklarne. Šlo je za delavce, ki bodo še v času trajanja denarnega nadomestila za čas brezposelnosti izpolnili pogoje za upokojitev.

Po oceni Rumbakove dodatno obsežno odpuščanje pomeni tudi znatno povečanje števila brezposelnih v regiji. Na drugi strani sicer še vedno opažajo potrebe delodajalcev po delavcih v proizvodnji, pa tudi v gostinstvu in turizmu, ki jih ne uspejo v celoti pokriti s prijavljenimi brezposelnimi, saj gre pogosto za veliko navzkrižje med tem, kaj delodajalci iščejo, in tem, kaj njihovi kandidati ponujajo.

Decembra lani se je število brezposelnih v regiji povečalo za 921

»Dodaten svež priliv bo tako lahko tem podjetjem povečal možnosti za pridobitev ustreznega kadra, delavci steklarne, ki bodo izgubili delo, pa bodo tako imeli priložnost, da njihova brezposelnost ne bo dolgotrajna,« je dejala Rumbakova.

Postregla je tudi s podatkom, da se je lani iz vrst brezposelnih oseb na celjski območni službi zavoda zaposlilo 5639 oseb, med njimi je bilo kar 1128 starejših od 50 let. Decembra lani se je število brezposelnih v regiji povečalo za 921, tako da je bilo ob koncu leta tam skupaj 8477 brezposelnih.