Mutacije, ki povzročajo pljučnega raka, so bile dolgo videne kot trajne. Razvijale naj bi se tudi po tem, ko je oseba že prenehala kaditi. Zdaj pa so znanstveniki prišli do novih, presenetljivih ugotovitev.

V strokovnem članku, objavljenem v znanstveni reviji Nature so predstavljeni rezultati raziskave, ki opisujejo, kako lahko le nekaj celic uide poškodbi in obnovi celotna pljuča. To je možno celo pri ljudeh, ki so 40 let kadili eno škatlico na dan. Raziskava je sicer zajela le 16 posameznikov, med njimi otroke, nekadilce, bivše kadilce in trenutne kadilce.

Tisoče kemikalij v tobačnem dimu uničuje in mutira DNK celice v pljučih in jih tako spreminja iz zdravih v rakave. Večina celic iz kadilčevih dihalnih poti je bila tako popolnoma spremenjenih zaradi tobaka. »Lahko jih dojemamo kot mini tempirane bombe, ki samo čakajo, kdaj se bodo razvile v raka,« pravi Kate Gowers, raziskovalka na Univerzitetnem kolidžu v Londonu.

Škodljivim učinkom tobaka nekatere celice uidejo

Tukaj pa nastopi glavni preobrat - uničevalnemu procesu ponavadi nekaj celic uide. Raziskovalcem sicer ni jasno, kako je to možno, vendar pravijo, da si ustvarijo nekakšen »nuklearni bunker«. Ko oseba neha kaditi, zdrave celice nadomestijo poškodovane od kajenja. Tako so pri ljudeh, ki so nehali kaditi, v pljučih našli kar 40 odstotkov celic, ki so izgledale enako kot pri nekadilcih.

»Tega, kar smo ugotovili, niti približno nismo pričakovali. Regeneracija celic pri ljudeh, ki so kadili tudi do 40 let, je neverjetna,« pove Peter Campbell s Sangerjevega inštituta v Angliji. »Kot da so se škodljivim učinkom tobaka popolnoma izognile.«