V današnjem prvem polfinalu je 21-letna v Moskvi rojena Keninova priredila presenečenje in izločila prvo igralko sveta Bartyjevo; po uri in 45 minutah igre je slavila zmago s 7:6 (6) in 7:5. Tenisačica iz Moskve je najdlje doslej na turnirjih prve četverice segla lani, ko se je ustavila v četrtem krogu Roland Garrosa, sedaj pa lahko ob uspehu kariere poseže celo po prvem grand slam naslovu.

Keninova je na peti celini pokvarila avstralsko zabavo, ki so jo organizatorji čakali 40 let, potem ko je v dveh nizih ugnala domačo junakinjo Bartyjevo. »Ves čas sem čutila, da moj načrt ne deluje. Nikakor nisem mogla izpeljati udarcev, kot sem želela. Skušala sem tudi z načrtoma B in C, a nič ni delovalo. Mislim, da bi morala najti način. Dve točki sem bila oddaljena od skupne zmage po dveh nizih, to je razočaranje,« je dodala Avstralka, ki je imela zaključno žogo v obeh nizih, a ju je zapravila. V uteho ji je lahko, da bo navkljub porazu ostala številka 1 na lestvici WTA.

Zato pa je bila finalistka Keninova po zmagi brez besed. »Res sem brez besed. Pošteno ... ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. O tem trenutku sem sanjala, vse odkar sem kot petletna deklica prijela v roko teniški lopar. Trdo sem garala, da sem lahko danes tu,« je dejala Američanka, ki se je s starši kot dojenčica preselila v ZDA v iskanju boljšega življenja, v žepu pa je njena družina imela le nekaj sto dolarjev.

Za povsem nepričakovan finale prvega turnirja za veliki slam v sezoni pa je v drugem polfinalu poskrbela še nekdanja številka 1 Muguruza, ki je prav tako v dveh nizih po dveh urah in petih minutah igre izločila prav tako nekdaj prvo igralko sveta, zdaj četrto nosilko Halepovo.

Muguruza, ki je prvič po letu 2014 na turnirju nastopila kot nepostavljena igralka, je do prvega odvzema začetnega udarca prišla pri 3:3 zahvaljujoč 12. winnerju. A Romunka ji je v enaki meri vrnila, ko je bilo to najbolj potrebno in dvoboj izenačila na 5:5. Odločala je podaljšana igra in čeprav sta imeli obe igralki priložnosti za vodstvo, je na koncu niz po 67 minutah igre dobila 26-letna v Venezueli rojena Španka.

V drugem nizu so Halepovi trije zaporedni "breaki" pomagali ostati v igri za vodstvo s 5:4, vendar je Muguruza zdržala pritisk in izenačila. V podaljšani igri je izkoristila drugo zaključno žogo in si priigrala drugi finale Melbourna v karieri. »Zelo sem vesela, da sem spet v finalu. Sicer je pred menoj še dolga pot, v soboto me čaka še najpomembnejši obračun,« je po polfinalni zmagi dejala zdaj 32. igralka z lestvice WTA.