Po napovedih vremenoslovcev bo vročinski val Melbourne in Canberro dosegel v petek, Sydney pa konec tedna. Temperature se bodo povzpele do 45 stopinj Celzija.

Oblasti so opozorile, da bo v delih zveznih držav Novi Južni Wales in Viktorija zaradi hude vročine, ki jo bo spremljal suh veter, velika nevarnost požarov. V teh dveh zveznih državah sicer še vedno gori več kot 80 požarov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vročinskemu valu bodo po napovedih sledile nevihte. Dež bi lahko pomagal pogasiti požare, lahko pa bi prinesel tudi poplave, opozarjajo oblasti.

Posamezne dele Avstralije je v preteklih tednih zajelo slabo vreme z močnim dežjem, ki je povzročil poplave in zemeljske plazove.

Oblasti v Novem Južnem Walesu so medtem napovedale neodvisno preiskavo požarov, ki so od lanskega septembra zahtevali najmanj 32 življenj in uničili obsežna območja.

Preiskava, ki se bo začela ta teden in bo trajala pol leta, bo preučila, kako so bile oblasti pripravljene na krizo in kako so se odzvale nanjo, je sporočila premierka te zvezne države Gladys Berejiklian, ki je poudarila, da bodo "obrnili vse kamne".

Preiskavo bosta vodila strokovnjaka - bivši namestnik šefa policije v Novem Južnem Walesu Dave Owens in znanstvenica Mary O'Kane. Med preiskavo bodo tudi poskušali ugotoviti, kako so podnebne spremembe, suša, preventivno požiganje in človekove dejavnosti prispevali k požarom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.