V Združenju Manager so sinoči podelili več stanovskih nagrad. Za življenjsko delo na področju menedžmenta jo je prejel predsednik upravnega odbora BTC Jože Mermal.

Z BTC je Mermal povezan že 42 let. V tem času je družbo povsem preobrazil in nekdaj degradirano območje Ljubljane, kjer so stala javna skladišča, spremenil v enega največjih nakupovalnih središč v srednji Evropi, z 21 milijoni obiskovalcev na leto. Od leta 1993, ko je Mermal prevzel vodenje BTC, so se prihodki od prodaje povečali za 3,5-krat, na 71 milijonov evrov, število zaposlenih pa za 80 odstotkov, na več kot 500.

Kariera v ugledni svetovalni hiši

Priznanji artemida, ki jih Združenje Manager podeljuje menedžerkam, ki so prvič prevzele najvišjo funkcijo v družbi z več kot 50 zaposlenimi, sta prejeli Martina Perharič in Melanie Seier Larsen. Slednja je na začetka leta 2018 postala izvršna direktorica in partnerica v eni od vodilnih svetovnih svetovalnih hiš Boston Consulting Group (BCG). Zadolžena je za razvoj poslovanja v jugovzhodni Evropi in prva ženska iz srednje in vzhodne Evrope, ki je v BCG postala članica vodstvene ekipe za ta del Evrope. BCG Budimpešta, ki pokriva Madžarsko, Romunijo in države jugovzhodne Evrope, je imel lani 16-odstotno rast prihodkov in 30-odstotno rast zaposlenih. Martina Perharič od januarja 2019 vodi farmacevtsko družbo Medis, ki je posredno v lasti Toneta Strnada, v letu 2018 pa je ustvarila 98,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in 6,8 milijona evrov čistega dobička. Preden je bila imenovana za direktorico, je v Medisu 17 let vodila sektor farmacevtike. Danes vodi ekipo 350 zaposlenih v enajstih državah, v katerih ima Medis hčerinska podjetja.

V finalu zmagala prva dama AMZS

V kategoriji mladi menedžer so se v finale uvrstili trije kandidati. Borut Čeh je od leta 2012 direktor družbe Labena. Ta prodaja visokotehnološko opremo v farmaciji, prehrani in industriji materialov, ukvarja pa se tudi z razvojno-raziskovalnimi storitvami na področju farmacevtike, biotehnologije ter diagnostike. Leta 2018 je Labena ustvarila štiri milijone evrov prihodkov od prodaje. Druga finalistka je bila Lucija Živa Sajevec, od konca leta 2014 direktorica AMZS. Z odprtjem štirih novih poslovalnic je AMZS pod njenim vodstvom povečal tržni delež in pokritost slovenskega prostora. Od leta 2015 do 2018 so se prihodki od prodaje AMZS povečali za 38 odstotkov, na dobrih 24 milijonov evrov. Tretji finalist je bil Marko Bitenc, ustanovitelj in direktor družbe genEplanet. Ta razvija inovativne rešitve na podlagi genetskih analiz. S platformo Health intelligence (HI!), ki jo razvijajo, želijo ponuditi individualne smernice za izboljšanje zdravja in dobrega počutja. Leta 2018 je genEplanet ustvaril 5,06 milijona evrov prometa. Med trojico finalistov je nagrado mladi menedžer 2019 prejela Sajevčeva.