»Romana Stunkovića poznam, nisem pa z njim v sorodu. Njegova mama je živela pri meni tri leta. In ona me je prosila, če lahko vzamem njenega sina k sebi, da bi mi pomagal pri kmečkih opravilih. In sem ga, zakaj pa ga ne bi. Pri meni je imel zastonj hrano in prenočišče, tudi cigarete sem mu kupil, pijačo je imel na voljo v zidanici, kamor sva šla po opravljenih delih,« je sodnici Gordani Malovič pripovedoval kmet iz Cerkelj ob Krki, ki je na celjsko sodišče pripeljal tudi obtoženega Brežičana Romana Stunkovića, ki mu tožilstvo očita veliko tatvino. Do te je prišlo 29. novembra 2016, ko je bilo vlomljeno v eno od stanovanjskih hiš na območju Braslovč, od koder je izginil sef z bančnima karticama ter PIN-kodama. Ko je lastnik prijavil krajo, je bilo že prepozno, saj je bilo s karticama do takrat, ko ju je preklical, opravljenih že več dvigov na bankomatih. Tožilstvo je Stunkoviću, ki ga sumijo vloma v hišo, prišlo na sled, ko je v eni od igralnic na Hrvaškem poskušal poravnati vrtoglavo vsoto, ki je presegala šest tisočakov. A transakcija ni uspela, saj je bila kartica takrat že preklicana. Storilca, ki po videnem ustreza opisu osumljenega Stunkovića, so posnele tudi varnostne kamere. Stunković krivdo odločno zanika.

Zaudarjal po alkoholu in dremal

Na zadnji obravnavi sicer Stunković ni veliko govoril. Bil je odsoten, v obraz zaripel in sodnica se ni mogla izogniti pripombi, da alkohol vonja vse do sodniškega pulta. »Malo več spoštovanja do sodišča bi pa že lahko imeli,« je dejala obtoženemu. On pa se ji je opravičeval, da je tega dne spil samo kozarček ali dva in da je vinjen še od prejšnjega dne. Kmet iz Cerkelj je nato sodnico skušal prepričati, da se je Stunković vse od septembra 2016 pa do sredine novembra, tako je zatrjeval najprej, pozneje pa je ta »rok« podaljšal še vse do Miklavža, torej 6. decembra, zadrževal izključno pri njem na kmetiji in se od tam ni ganil. S čimer mu je poskušal zagotoviti alibi za kritični dan, saj sta se obravnavani vlom in kraja bančnih kartic zgodila 29. novembra 2016.

Na vprašanje sodnice, ali ve, kaj je Stunković sicer počel, kje je spal in kako je živel, je priča odgovorila, da tega ne ve. Ko ga je tožilka pobarala, ali je vedel, da je bil Stunković že v zaporu zaradi več vrst kaznivih dejanj, tudi tatvin in ponarejanja denarja, pa je dejal: »O tem sem nekaj slišal, nisem ga pa o tem nikoli spraševal.« Ker sodišča ni prepričal, bodo o tem, kako dolgo je Stunković bival v Cerkljah, povprašali še enega od bližnjih sosedov. Prav tako bo sodišče pri hrvaških organih pregona opravilo poizvedbo glede posnetka osumljenca na varnostni kameri igralnice, v kateri je poskušal z ukradeno bančno kartico poravnati dobrih šest tisočakov visok račun. Po potrebi pa bodo za prepoznavo osebe na fotografiji angažirali tudi izvedenca.