S končnim četrtim mestom na nedavnem evropskem prvenstvu so si slovenski rokometaši zagotovili eno izmed zadnjih dveh evropskih vozovnic (poleg reprezentance Portugalske) za kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Že zadnji dan prvenstva je bilo znano, da bodo Slovenci od 17. do 19. aprila igrali na kvalifikacijskem turnirju v Berlinu, njihove nasprotnice pa bodo Nemčija, Švedska in Alžirija. V nemškem glavnem mestu bo Slovenija – po igrah v Sydneyju 2000 (končno 8. mesto), Atenah 2004 (11.) in Riu de Janeiru 2016 (6. mesto) – lovila že svoj četrti nastop na olimpijskih igrah.

Od včeraj je uradno znan tudi razpored tekem v Berlinu (po dnevih in parih), ure dvobojev pa bodo določene kasneje. V petek, 17. aprila, sta para Slovenija – Alžirija in Nemčija – Švedska, naslednji dan Nemčija – Slovenija in Švedska – Alžirija, v nedeljo, 19. aprila, pa v zadnjem krogu še Alžirija – Nemčija in Švedska – Slovenija. Sočasno z berlinskim bosta potekala še dva kvalifikacijska turnirja za OI: v Trondheimu bodo igrali Norveška, Brazilija, Čile in Južna Koreja, v Parizu pa Francija, Hrvaška, Tunizija in Portugalska. Z vsakega od treh kvalifikacijskih turnirjev se bosta na letošnje olimpijske igre na Japonskem, ki bodo od 24. julija do 9. avgusta, uvrstili po dve najboljši reprezentanci.

V Tokiu bo v moški konkurenci nastopilo samo 12 reprezentanc – šest je že znanih, preostalih šest pa jih bo po treh kvalifikacijskih turnirjih v Nemčiji, na Norveškem in v Franciji. Neposredno uvrstitev na igre so si že priigrali Japonska (gostitelj tekmovanja), Španija (evropski prvak), Danska (svetovni prvak), Egipt (afriški prvak), Argentina (vseameriški prvak) in Bahrajn (azijski prvak).