Nogometaši Olimpije danes odhajajo v Turčijo na desetdnevne priprave, vendar trener Safet Hadžić včeraj na treningu na Kodeljevem v Ljubljani še ni dokončno vedel, koga bo odpeljal v mondeni Belek. Ker se v zahodni Evropi izteka prestopni rok, se lahko zgodi, da koga izmed nogometašev Olimpije danes ne bo na letalu proti Carigradu. Zanimanje za nekatere ljubljanske igralce obstaja, a je ponudba na trgu tako velika, da bo predsednik kluba Milan Mandarić za igralce težko iztržil toliko, kot je postavil višino odškodnine. Predvsem za igralce, ki jim junija potečejo pogodbe (Savić, Jurčević, Tomić…), ne more pričakovati visokih odškodnin, saj jih klubi poleti lahko dobijo brezplačno. Zaradi poškodbe mišice bo Timi Max Elšnik, zimska okrepitev, ostal v Ljubljani. V oskrbi zdravniške službe so Jurčević, Cekici in Knežević, a bodo odpotovali v Turčijo, kjer bo vadilo 25 igralcev. Trije mladi igralci Olimpije (Burin, Osterc, Pavlović) se bodo vmes pridružili mladinski reprezentanci Slovenije, ki bo prav tako na pripravah v Turčiji.

Strokovni štab išče zamenjavi za Bagnacka in Samardžića

Olimpija je prvi del priprav opravila na Čatežu ob Savi in odigrala pet tekem. Premagala je drugoligaše Krko (5:1), Brežice (2:0) in Dinamo Zagreb (3:1), izgubila pa s hrvaškima prvoligašema Slavenom Belupom (0:2) in Rijeko (2:4). »V prvem delu priprav smo delali za telesno moč, igralci so veliko tekli, zato so bili utrujeni. Zadovoljen sem s tem, kar so fantje pokazali na prvih tekmah. V Turčiji bomo začeli delati na igri in taktiki. Popravljali bomo stvari, ki so bile jeseni slabe. Zame je najbolj pomembno, da oblikujemo prepoznavno igro. Ko imaš igro, pridejo tudi rezultati. Mi nekaj tega že imamo,« je pojasnil šef strokovnega štaba Olimpije Safet Hadžić.

V Turčiji ne bo veliko časa za trening, saj bo Olimpija odigrala kar štiri zahtevne pripravljalne tekme: s Slovanom Bratislava, Željezničarjem Sarajevo ter ukrajinskima velikanoma Dinamo Kijev in Šahtar Donjeck. »To bo majhna težava, zato bom kombiniral zasedbo. Sem zagovornik tega, da so tekmeci ekipe vrhunske kakovosti, ker le tako lahko vidimo, kolikšna je naša vrednost. Olimpija se lahko kosa z vsakim, pa tudi z vsakim izgubi,« je pojasnil Hadžić.

Ker zaradi kartonov centralna branilca Samardžić in Bagnack nimata pravice nastopa na derbiju z Mariborom, s katerim se bo začel spomladanski del prvenstva, bo Hadžić moral poiskati nov štoperski par. Ker so v klubu štoperji le mladi Burin, nekdanji igralec Maribora Šme in Gajić, ki ni igral že več kot leto dni, klub v tujini išče še enega centralnega branilca, saj v Sloveniji ni primerne ponudbe. Hadžić se je doslej izkazal kot trener z občutkom za iskanje kakovostnih igralcev za malo denarja. V Sloveniji prestopni rok traja do 15. februarja.

V sosednjih hotelih bosta v Turčiji na pripravah tudi Maribor in Celje, vendar ljubljanski strokovni štab ne načrtuje, da bi hodil na oglede njunih tekem. »Vem, kako igrata Kosič in Milanič. Ker ne bosta spreminjala osnov svoje filozofije, Maribora in Celja ne bom hodil gledat,« je bil odločen Hadžić. Trener Maribora Darko Milanič je napovedal, da si bo ogledal tudi tekme Olimpije. »Nič nimam proti. Naj pride. Je dobrodošel,« je odvrnil Hadžić. Razgovoril se je tudi o drugem neuspelem poskusu prodaje kluba: »Meni je že smešno, da prihajajo ljudje, ki ne vedo, ali imajo denar ali ga nimajo. Vse skupaj se mi zdi neresno. Žal mi je za predsednika Milana Mandarića, da si zaradi takšnih stvari nakoplje težave.«

Vidmar: Najmirnejše priprave, odkar sem v Olimpiji

Igralci soglasno poudarjajo, da imajo težke noge in se veselijo priprav v Turčiji ter tekem proti kakovostnim klubom. »Odkar sem v Olimpiji, so to najmirnejše priprave. Igralci smo se dobro izolirali od dogajanja in upam, da bo tako ostalo še naprej,« je poudaril kapetan Nejc Vidmar. Po jeseni, ki glede njegovih obramb ni bila najboljša, se je Vidmar še bolj zakopal v delo, da odpravi napake. Je povsem miren, ker ima vseskozi podporo trenerja Hadžića, saj ni na udaru po vsaki napaki. »V Turčiji nas čakajo tekme, na katerih bomo videli, kam spadamo, in se učili na svojih napakah. Ker že prva tekma spomladi odloča o naslovu prvaka, moramo biti že na začetku v vrhunski formi,« je končal Vidmar, ki si želi, da bi se ekipi čim prej priključila poškodovana Nik Kapun in Matic Črnic.