Na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča je sedel še zadnji, tretji ugrabitelj 79-letnega Belokranjca Mirka Moravca. Tako kot že avgusta njegovima pajdašema, 18-letnemu Alžircu Oubiju Boutridu in 25-letnemu Maročanu Abdkarimu Kadfeju, je sodišče tudi Alžircu Omarju Abidiju sodilo zaradi kaznivih dejanj ropa, ugrabitve in odvzema motornega vozila. Tudi on je dejanje priznal, se Moravcu opravičil in zaprosil za takojšnje prestajanje zaporne kazni.

Sodišče mu je prisodilo enako kazen, eno leto in devet mesecev zapora ter izgon iz Slovenije za pet let, vsi trije pa morajo Moravcu povrniti še 213 evrov, kolikor je moral plačati za nadomestni avto, medtem ko je bil njegov na popravilu. Moravec zahteva tudi 50.000 evrov za prestane duševne bolečine, nelagodje in strah, a ga je sodišče napotilo na zasebno pravdo.

Šest ur zvezan v prtljažniku

Medtem ko je sodišče Boutrida in Kadfeja za dogodek, ki se je zgodil 8. maja lani, na prestajanje kazni poslalo že konec lanskega avgusta, je bil Abidi ves ta čas v priporu zaradi ugotavljanja njegove dejanske starosti. Sam je namreč trdil, da še nima 18 let, zato je sodnica Betka Šimc postopek zoper Abidija takrat izločila, alžirske organe pa zaprosila za njegove podatke. Teh novomeško sodišče še vedno ni prejelo, na koncu pa je Abidi s pomočjo sorodnikov podatke priskrbel sam. Izkazalo se je, da je bil rojen 14. septembra 1993 in ne 2001, kot je najprej trdil.

Mladim beguncem je lansko pomlad po večmesečni kalvariji prek Grčije, Bosne in Hrvaške uspelo priti na slovenska tla. Osmega maja so na Cerniku pri Malem Nerajcu okoli 12.30 naleteli na Mirka Moravca, ki je delal v svojem vinogradu. Prosili so ga za vodo, želel jim je ustreči in jih celo opozoril, katere vode naj ne pijejo. Toda mladeniči so očitno želeli čim prej nadaljevati pot s pomočjo Moravčevega avtomobila. Zagrozili so mu z nožem, mu zvezali roke in noge, zalepili usta ter ga strpali v prtljažnik, nato pa se skupaj z njim odpeljali proti slovensko-italijanski meji. Pokrit z odejo je tako Moravec v prtljažniku preživel skoraj šest ur.

Abidijevi sledovi na vrvi in lepilnem traku

Malo pred 19. uro so vozilo ustavili v Preložah v občini Divača, Moravcu odvzeli torbico, preklopni nož in baterijsko svetilko, mu prerezali vrvi na rokah in mu pustili tudi avto, sami pa se peš odpravili naprej proti Italiji. Moravcu je medtem nekako uspelo zlesti iz avtomobila ter nato iz najbližje hiše poklicati policijo. Malo po 20. uri so obtožence na območju Bazovice prijeli italijanski varnostni organi in jih predali slovenski policiji.

V preiskavi se je izkazalo, da je bil Abidi tisti, ki je Moravcu odvzel torbico, med vožnjo pa sedel na zadnjem sedežu in »bedel« nad Moravcem. Abidijeve biološke sledi so našli tudi na lepilnem traku in vrvi, s katerima so zvezali prestrašenega Belokranjca.